Санкциите срещу „Северен поток 2“ са включени в проектобюджета за отбрана на САЩ

АПИ напомня: Проверете валидността на е-винетките си

Президентът организира среща за обсъждане на проблемите при проведените местни избори

Съдът пусна от ареста сина на Миню Стайков

7 души са загинали при газовата експлозия в Словакия

„Пътна полиция”: Катастрофите в страната до момента са около 50

Ердоган: Турция няма да напусне Сирия, докато хората там не я помолят

ИАГ: При покупка на коледна елха да се следи за контролна пластина, глобата е от 50 до 3000 лв. 

Софка и Гринго празнуват в Дубай

Фандъкова към столичани: Бъдете внимателни – както при шофиране, така и при пешеходно придвижване!

Дъщерята на Стоянка Мутафова – Муки: Последните думи, които чух от нея бяха „Обичам те“

Данъчни затвориха четири вериги от заведения за хранене в София

Пожар изпепели подпокривното пространство на сграда в София

Ангел Джамбазки и Мария Габриел откриха международната конференция „Западни Балкани“ (СНИМКИ)

42-годишен охранител издъхна след сбиване пред пловдивско заведение

Четвърт милион българи страдат от глаукома

Малко над 248 хил. българи, или почти четвърт милион, страдат от глаукома, показват актуални данни за заболеваемостта в страната към месец март, 2018 година. Това съобщи проф. Лъчезар Войнов, началник на Катедра “Очни болести, ушни, носни и гърлени болести и орална хирургия” във Военно-медицинска академия в София.

Специалистът, който е и национален консултант по очни болести, изнесе данните по време на лекция пред пациенти след проведена тридневна кампания (12-14 март) в лечебното заведение за безплатни профилактични прегледи. Тя бе организирана по повод Световната седмица за борба с глаукомата в партньорство с пациентска организация “Глаукома”.
Доскоро се смяташе, че заболяването е само очно – увреждане на очния нерв от високо налягане. Според съвременните схващания обаче глаукомата представлява група от невродегенеративни заболявания (глаукоми), протичащи с увреждане на зрителния нерв.

Заболяването е коварно, тъй като започва с бавно, постепенно ограничаване на зрителното поле, което до един момент е неусетно за пациента. Наблюдава се предимно при възрастни хора над 60 години.

Световната здравна организация обаче препоръчва всички пациенти над 40 години да минават на ежегоден контрол на вътреочно налягане. Глаукома при млади хора се среща по-рядко, но не и никога. Заболяването води до необратимо увреждане на зрението и в нередки случаи до пълно ослепяване.

В световен мащаб към 2013 година 64,3 милиона души са били засегнати от болестта. Очакванията са през 2020 година техният брой да достигне 76 милиона, а през 2040 година – до 111,8 милиона.

Преобладаването на първичната откритоъгълна глаукома е най-високо в Африка, а разпространението на първичната закритоъгълна глаукома – в Азия.

Освен това при мъжете вероятността от развитие на първична откритоъгълна глаукома, в сравнение с жените, е по-голяма. Подобна е тенденцията по отношение на хората, живеещи в градските райони в сравнение с хората в селските райони.

Специалистите подчертават, че само профилактичните прегледи могат да помогнат срещу загуба на зрението в резултат на глаукома.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.