Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев е на официално посещение в Румъния

Организираха кулинарна надпревара за Деня на християнското семейство в Елена

Тежка катастрофа затвори пътя Варна-Бургас Младеж загина след челен сблъсък между товарна кола и микробус

Семейство подари кувьоз за 20-я рождения ден на сина си

Пенсионер с трабантче блъсна човек на зебра

27 книжки бяха отнети за седмица в Сливен и областта

Студенти от Стопанска академия участват в конкурс за стипендианти на фондация „Атанас Буров”

Калоян Паргов към Съюза на писателите: Вие браните българския дух

Собственикът на Фейсбук Марк Зукърбърг няма да подава оставка

10 деца са родени с подкрепата и на общинския фонд „Инвитро” в Търговище 15 двойки са получили финансова подкрепа тази година от общината

Вижте новата вицепремиерка Марияна Николова като ловджийка (СНИМКИ) "Обeдинявa ги тoвa, чe ca жeни. Пpи тoвa кpacиви. Пpи тoвa cмeли", гласи описанието на клуб "Бендида"

Работодателите обещаха ръст на средната заплата догодина

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 21 ноември 2018

Мъж ограби глухоняма бургазлийка, обещал и съвместен живот Взел спестените 30 000 лв. на жената и я зарязал преди границата

Осъдиха условно надрусан шофьор

Четвърт милион българи страдат от глаукома

Глаукомата представлява група от невродегенеративни заболявания, водещи до увреждане на зрителния нерв и единствено решение са навременни профилактични прегледи.

Малко над 248 хил. българи, или почти четвърт милион, страдат от глаукома, показват актуални данни за заболеваемостта в страната към месец март, 2018 година. Това съобщи проф. Лъчезар Войнов, началник на Катедра “Очни болести, ушни, носни и гърлени болести и орална хирургия” във Военно-медицинска академия в София.

Специалистът, който е и национален консултант по очни болести, изнесе данните по време на лекция пред пациенти след проведена тридневна кампания (12-14 март) в лечебното заведение за безплатни профилактични прегледи. Тя бе организирана по повод Световната седмица за борба с глаукомата в партньорство с пациентска организация “Глаукома”.
Доскоро се смяташе, че заболяването е само очно – увреждане на очния нерв от високо налягане. Според съвременните схващания обаче глаукомата представлява група от невродегенеративни заболявания (глаукоми), протичащи с увреждане на зрителния нерв.

Заболяването е коварно, тъй като започва с бавно, постепенно ограничаване на зрителното поле, което до един момент е неусетно за пациента. Наблюдава се предимно при възрастни хора над 60 години.

Световната здравна организация обаче препоръчва всички пациенти над 40 години да минават на ежегоден контрол на вътреочно налягане. Глаукома при млади хора се среща по-рядко, но не и никога. Заболяването води до необратимо увреждане на зрението и в нередки случаи до пълно ослепяване.

В световен мащаб към 2013 година 64,3 милиона души са били засегнати от болестта. Очакванията са през 2020 година техният брой да достигне 76 милиона, а през 2040 година – до 111,8 милиона.

Преобладаването на първичната откритоъгълна глаукома е най-високо в Африка, а разпространението на първичната закритоъгълна глаукома – в Азия.

Освен това при мъжете вероятността от развитие на първична откритоъгълна глаукома, в сравнение с жените, е по-голяма. Подобна е тенденцията по отношение на хората, живеещи в градските райони в сравнение с хората в селските райони.

Специалистите подчертават, че само профилактичните прегледи могат да помогнат срещу загуба на зрението в резултат на глаукома.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.