Бус удари трамвай на столичния бул. „Ботевградско шосе”

Мръсен въздух над София и тази сутрин

Д-р Сергей Иванов: Голямата част от внесеното заразено месо вече е изконсумирано БАБХ закъсня драстично с предупрежденията, смята експертът

Доц. Атанас Мангъров: Инфектиращата доза при салмонела е много висока Внесените 100 тона заразено пилешко месо не са опасни категоричен е експертът

Британски милиардер дари 1 млн. паунда за кампанията на Борис Джонсън

Елица Бонев влезе в супер холивудски сериал

САЩ пращат още 7000 военни в Близкия изток за възпиране на Иран

Нетаняху: Израел има пълното право да анексира долината на река Йордан

КАТ стартира засилени проверки за студентския празник

Среща Русия-Украйна-ЕС за газа може да се проведе следващата седмица

Найджъл Фарадж: Моята партия създаде Борис Джонсън и той ще победи

Норвежки депутат предложи НАТО за Нобеловата награда за мир

Никулден е

Ето какво ще е времето днес

Чочев опериран, аут до края на сезона

Чия е антична Македония? В предисторията й изпъкват древни тракийски племена и владетели

За пръв владетел на Македонското царство е сочен Пердика І

Разразилият се през последните десетилетия спор за името „Македония“ между едноименната република и нашата южна съседка показва до каква степен историческото наследство се използва за откровено политически цели. И двете страни експлоатират темата не само във външната си политика, но и във вътрешната – при това с емоции, достигаща до истерия… Претенциите за монополни „права“ върху миналото са колкото абсурдни, толкова и опасни. Дори и да не го признаваме, този спор засяга и нас – достатъчно основание да се замислим какво всъщност е представлявала тази древна държава, дала на света прочути личности като Филип II и Александър III Велики (Македонски).

В европейската и световната наука още от Ренесанса се е наложило виждането, че македоните са народ с древногръцка (дорийска) основа и че антична Македония е едва ли не „елинска“ държава. За времето си ренесансовият фил-елинизъм може да е бил нещо положително, но научната логика води към други изводи. Анализът на историческите извори показва, че става въпрос за тракийско население и държава, сходна с царствата на одрисите, гетите, трибалите… Елинизацията на македонския елит е по-силно изразена в сравнение с останалите траки, но за древните гърци те си остават „варвари” (чужденци). Нека отбележим, че когато говорим за античната епоха, коректният термин е „македони“. Широко използваното днес название „македонци“ визира жителите на историко-географската област в по-ново време, както и една от етнографските групи на нашия собствен народ.

Антична Македония има предистория, забулена от легенди, но и достатъчно показателна. На преден план изпъкват не някакви „елини“ или „отделен“ етнос, а древни тракийски племена и владетели. Това напоследък беше показано убедително от проф. Калин Порожанов, а и от други автори. За съжаление, научните достижения трудно надделяват над инерцията. И над политиката, ако трябва да бъдем пределно ясни. Така или иначе, началото е в плодородните земи между реките Халиакмон (повече от хиляда години тя носи и българското име Бистрица!) и Аксиос (Вардар). В дълбоката древност тази област е наричана Ематия по името на легендарния местен тракийски владетел Ематион, за когото споменава Омир. По-интересното обаче е, че в онази епоха името „Македония“ не съществува! Едва Хезиод, живял през VІІ век пр. Хр., пише за Македон и неговия брат Магнес, които произлизали от населената с траки област Пиерия при планината Олимп – „обиталището на боговете“. И наистина си струва да се запитаме дали тези богове са „чисто“ гръцки или поне отчасти са възприети от траките, най-малкото имат обща по-стара основа. Македон и Магнес били запомнени като страстни укротители на коне – обичайна характеристика за тракийските аристократи. Да припомним само за красивите коне на тракийския цар Рез, откраднати от Одисей – в случая прочутият „герой“ се изявява като разбойник и конекрадец, но това е друга тема. Според „бащата на историята“ Херодот в Македония е живеела тракийската общност бриги („фриги”). Съществува мнение, че в действителност името „Македония“ е означавало „висока земя”, съответно „македони” – високи, снажни хора или пък жители на планинска страна.

Отначало с името Македония са наричани земите от Олимп и Халкидическия полуостров до реката Стримон (Струма) на изток и планината Нидже на север. Делението на Долна, Горна и Източна Македония отразява налагането на държавното название над новозавладени земи. Факт е обаче, че Долна (Южна) Македония е била населена преди всичко от траки. „Горна Македония“ с Хераклея/Битоля, Лихнида/Охрид, Билазора/Велес е включена в Македонското царство от Филип ІІ, който покорява местните траки. В нейната северозападна периферия попадат и някои илирийски племена, но това не променя картината. Източна Македония, разположена между Вардар, Струма и Места, също e била обитавана от тракийски племена: мигдони, бизалти, крестони, меди, едони, одоманти, синтии и др. Както виждаме, става дума за държава с почти напълно тракийска етнокултурна характеристика. Античният „македонски език” вероятно е представлявал тракийски диалект или група диалекти. Знае се, че Александър Велики се обръща към своите войници (както македони, така и представители на други тракийски племена) на „своя” език. Този език обаче е бил неразбираем за гърците в армията му.

За пръв исторически достоверен владетел на Македонското царство е сочен Пердика І (около 640 г. пр. Хр.). При Пердика ІІ (454-414 пр. Хр.) започва съперничество със силното Одриско царство и Атина. Столица на страната е била царската резиденция Айге (Еге), която се е намирала при световно известната днес Вергина – недалеч от град Бер (Верия), на около 70 километра западно от Солун. Цар Архелай І (413-399 пр. Хр.) провежда смели финансови и военни реформи, строи пътища и крепости, както и новата столица Пела – селище, което от векове носи българското име Постол. Процесите на централизация продължават при Филип ІІ (359-336 пр. Хр.) – енергичен и способен владетел, който превръща Македония в първостепенна сила. След победата при Херонея над съюзната армия на гръцките полиси (338 г. пр. Хр.) Филип става най-могъщия господар на Балканите. Три години по-късно подчинява родственото, но „конкурентно“ Одриско царство, а неговият владетел Керсеблепт е детрониран. Поради еднаквата етническа природа на македони и одриси властта на Филип в Тракия е почти символична, а местните „династи” получават достатъчно автономия. Разбира се, най-яркият спомен от онази епоха е съхранен в името на Пловдив – древната Евмолпия, преименувана на Пулпудева на езика на траките, на гръцки – Филипопол, „градът на Филип“.

Схващането, че македоните са народ с древногръцка (дорийска) основа се опира на легендите, използвани от самите македонски владетели. Така митологията се превръща в идеологическо оръжие за постигане на господство над богатите гръцки градове държави (полиси). Както обикновено, става дума за пари и власт. Популярният мит, че македонските царе са произлизали от „елинската”, дорийска като потекло династия Аргеади от ІХ-VІІІ век пр. Хр., е засвидетелстван цели четири столетия по-късно. Да не забравяме, че още античните историци смятат този мит за пълна мистификация.

Влияние на елинската култура и език не прави антична Македония „гръцка“ държава. Примерите в световната история за подобни явления не са един или два. При щедрото покровителство на македонските царе в столицата Пела пребивават древногръцки учители, поети, философи. И все пак, древните гърци категорично не приемат македоните за свои сънародници. Знаем известния случай с цар Александър І Филелин (498-454 г. пр. Хр.) и Олимпийските игри: „Когато Александър пожелал да участва в състезанията, и пристигнал в Олимпия – разказва Херодот, елините, участници в игрите, поискали той да бъде отстранен. Тези състезания, казвали те, са за елините, а не за варварите… Александър твърдял, че е аргеец по род, а съдиите му признали елински произход…” Разбира се, това „признаване“ е от чисто политически съображения – израз на благодарност към един „приятел на елините” заради неговата подкрепа в една война с персите. Независимо от елинизацията, паметниците на културата от Македонското царство остават в духа на познатото ни тракийско наследство. Когато римляните покоряват Македония, те извършват масово преселение на населението в Източна Тракия. Затова във византийската епоха военно-административната област „Македония“ е с център Одрин. В нейния обхват нерядко са влизали Пловдив и други средновековни български земи. Затова като родина на богомилството е сочена „… българска Македония при Филиповия град…“ Така че ако се търси връзка с древните македони, тя може да се окаже не при Вардар, а при Марица!

Псевдоисторическите претенции и прояви на мегаломания са абсурдни. При правителството на Никола Груевски в Скопие т. нар. античен македонизъм, създаден преди повече от век за целите на великогръцката пропаганда, беше издигнат в ранг на държавна доктрина. Не по-малко неприемлив е и пристрастният гръцки „прочит“. Антична Македония е част от наследството на древния тракийски „свят“, впоследствие и на елинистическата култура в „световната империя“ на Александър Велики и неговите приемници в един огромен географски ареал. Към историческото наследство на антична Македония можем да имаме претенции и ние. Все пак е по-добре, че не го правим. Нашите съседи само ще спечелят, ако сторят същото.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. Родното село на Филип Велики се произнася Бела (не Пела) на езика, на който е говорел самият той (български, не гръцки). Народът му е „Беласи“ (белас(х)и), не Пеласи). Както има и планина Беласица, не Пеласица.
  Александър Велики е наречен Александър Македонски, след смъртта му, в чест на почит от верните му войни от племето „македони“ (само едно от многобройните тракийски племена които са воювали във войската му.), защото той им дава земя между Гърция и България, която той нарича Македония на името на местните.
  Така че Александър е толкова „македонец“ , точно колкото Лорънс Арабски е „арабин“.
  Още повече, че най-голямото монетно находище на Филип Велики е открито в Пловдив (Филипопол) и никъде другаде по света.

 2. Гърците, бежанци от Етиопия и Египет се заселват по обезлюдените след изригването на вулкана Санторини/преди 3600г/ острови и крайбрежни зони, смесвайки се с останалите траки. Този катаклизъм разрушава Микенската цивилизация, която е тракийска според материалната култура и оцелелите документи. За 8 века дошляците усвояват тракийската култура и започват да я присвояват. Обявяват тракийските богове и митология за гръцки. Присвояват си и престижното име на тракопеласгийското племе сели/ ели/, пазител на храма на Зевс в Додона. Александър с право е елин, защото е тракиец! Завладява гърците, но в армията му има по-малко гърци, отколкото в персийската, което е естествено.

 3. Plamen Pavlov e oshte edin dalboko kompleksiran trakoman, jalak i nishtojen!

 4. Късно е чедо. Ако тези факти не бяха забранени
  на българската общественост, друга би била
  клетата ни съдба. Кое накара българските
  историци да се отрекат от идеите на родните
  възрожденци?! Защо приеха историята на
  България , създадена от немски и руски
  историци ?! Тези историци обслужваха
  политиците на Русия и Австроунгария. Какво
  постигна проф. Златарски със публикуването
  географски карти,които посочват България само
  на север от Балкана.! Той даде право на гърците
  да изявят претенции за София и Пловдив !!!
  Вините Фердинанд за национални катастрофи а виличаете този руски слуга и осеяхте България с паметници на истинските ни врагове!!!!!!!
  П.С вижте следствието от продажните историци
  Някой си весо, българомразец ,пишеш на латиница
  нарича автора на статията с обидното
  Тракоман !!!!!!!!

 5. Istoricheska bulgarian pornografia by Plamen Petrof, edin delboko kompleksiran individ, trakoman, podobno na mikimausedonskite istorichari, pozor i sram!

 6. Населението и езика са български, значи това е България….!

 7. Порнография са твоята , антибългарска история . Вероятно си гъркоман . Надъхан гъркоман посочи ми поне
  един стих в омировата илиада да да споменати
  някакви гръцки или македонски племена?! Племената гърци и макадонци се появяват в
  осми и седми век преди Христа . Истината излиза вече на бял свят в последните исторически
  изследвания. Горките историци, с родилски
  мъки се мъчат да защитят накъдрената история
  за някакви имагинерни заслуги на данайците
  за световната история. Тяхните трудове поставят
  повече въпроси отколкото отговори. Противоречията в някои извади са в резултат от противоречия истинските исторически факти и
  наложените аксиоми от древните гръцки и римски
  автори възприети от западните автори ,през
  възраждането като абсолютна истина .
  Гъркомане истината вече се налага бавно но
  необратимо. Новите идеи за заслуга на гърците
  като проводник на античната тракийска култура
  е начало и за порицание на гръцките и на римските автори унищожили култутитрн на Тракия и Финикия.
  Внедрили вечна омрази към наследниците на трскийските и финикийски народи . Нито тракийци
  нито финикийци са унищожавали библиотеки, ,центровете на световни култури , като варварите
  гърци и римляни!!!

 8. Порнография са твоята , антибългарска история . Вероятно си гъркоман . Надъхан гъркоман посочи ми поне
  един стих в омировата илиада да да споменати
  някакви гръцки или македонски племена?! Племената гърци и макадонци се появяват в
  осми и седми век преди Христа . Истината излиза вече на бял свят, в последните исторически
  изследвания. Горките историци, с родилски
  мъки се мъчат да защитят накъдрената история
  за някакви имагинерни заслуги на данайците
  за световната история. Тяхните трудове поставят
  повече въпроси отколкото отговори. Противоречията в някои извади са в резултат от противоречия истинските с исторически факти и
  наложените аксиоми от древните гръцки и римски
  автори, възприети от западните автори ,през
  възраждането .като абсолютна истина .
  Гъркомане истината вече се налага бавно но
  необратимо. Новите идеи за заслуга на гърците
  като проводник на античната тракийска култура
  е начало и за порицание на гръцките и на римските автори унищожили културите на Тракия и Финикия.
  Гърците и римляните внедриха вечна омраза към
  народите наследници на тези древни култури. Тази
  омраза е довела до милиони жертви на тъй наречената грекоримска цивилизация . Нито
  траки , нито финикийци са палили библиотеки,
  като варварите гърци и римляни!!!!!

  1. Най много са палели и из6ивали християните в западна европа… тез дет комплексираните отрепки ни ги сочат за пример.

 9. Много полезна статия! Браво на Труд, че я публикува, По-горе Veso Antonov точно на място напомня гъркоманската позиция на покойния божо димитров, много усилия хвърпли този гръчки активисдт да подменя истината с гръко-руски лъжи. Има редица източници с чисто Атински произход, според които нито Филип, нито синът му Александър Велики са елини.

 10. Александър е имал преводачи, за да може да общува с наемниците от елинските племена. Почти цялата „тяхна гръчка“ история е крадена, точно каквато е е и „юдейската“ в стария техен завет. Истините обаче напират на бял свят и ЩЕ излазат за посламление на лъжците и нашите майкопродавци.

 11. ТРАКИТЕ СА ЖИВЕЕЛИ И ЖИВЕЯТ ПО ЗЕМИТЕ СИ А ЗАЩО ЛИ ДНЕС ГИ НАРИЧАТ С РАЛИЧНИ ИМЕНА? СПАРТАК!!!

 12. КАК СЕ ОТСЛАБВА ЕДИН ЕТНОСТ: ТРАНСФОРМИРА СЕ В ДЪРЖАВИ А СЕТНЕ ВСЯКА СРЕЩУ ВСЯКА! РОДНИНИТЕ НЕ САМО ЧЕ НЕ СЕ ПРИПОЗНАВАТ А СЕ И ХУЛЯТ И РАЗГРАНИЧАВАТ……..

 13. Пламене, Весо Антонов направо те заличи от науката и ти докажа че си един ненормален и дълбоко комплексиран тракоман!

 14. Солон /тракиец-македон/ е основател и законодател на Атина, обявен приживе за полубожество. А друг тракийски вожд Залмоксис пък е обявен от етиопските цигани за Зевс. Писали са хората „история“, нов завет, стар завет. Не може да се откажат от собствените си съчинения.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.