„Човекът със златна кръв“ Джеймс Харисън спасява живота на над два милиона бебета

Джеймс Харисън

84-годишният австралиец Джеймс Харисън държи един от най-любопитните световни рекорди. В продължение на повече от 60 години мъжът, дарява кръв, като го е правил общо 1172 пъти. 

Историята на Харисън започва когато той е само на 14 години. Тогава той претърпява сложна операция на гръдния кош и спешно се нуждае от около 13 литра дарена кръв. След операцията той е в болница три месеца.  Осъзнавайки, че дарената кръв му е спасила живота, той си обещава да започне да дарява кръв веднага щом навърши 18 години.

Харисън започва да дарява кръв през 1954 г. Скоро е открито, че кръвта му съдържа необичайно силни и устойчиви антитела към Rh D антигена. Кръвта на Харисън е толкова уникална, че животът му е застрахован за един милион долара. Въз основа на кръвната му плазма е създаден серум, който, когато се прилага на Rh-отрицателна жена, бременна с Rh-положително дете, предотвратява развитието на антитела в кръвта на плода и по този начин спасява живота на новородените. По тази причина става известен като „Човекът със златна кръв“.

Джеймс дарява плазмата си средно на всеки три седмици в продължение на 57 години. През май 2011 г. той го прави за хиляден път, което е световен рекорд.  До 2015 г. всички антирезусни лекарства в Австралия се произвеждат от плазмата на Харисън.

В родината си мъжът е смятан за истински герой, тъй като е помогнал на повече от два милиона новородени, включително и на собствената си внучка. Това му носи и десетки награди, сред които австралийски орден. "Приятно е когато чуеш хората да кажат за теб, че си направил нещо добро и си станал герой. Да дарявам кръв е нещо, което мога да правя и всъщност е единствения ми талант", разказва Харисън пред CNN.

През май 2018 г. Харисън дарява кръв за последен път, като се надява че ще има и други благородни хора, които да продължат делото му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят