Откраднаха 100 грама злато от жилище

Шефът на ДАЗД Елеонора Лилова: Децата са подложени на нови форми на тормоз във виртуалния свят

Развръзката на тенис ATP Finals в Лондон е акцентът в уикенд програмата на спортните канали на A1

Хванаха в нарушения две автошколи в Пловдив и Пазарджик

Строители оставиха без ток 3100 домакинства в Софийско

Илияна Йотова предложи общи туристически маршрути с Иран На среща с иранския вицепрезидент

Рибарите започнаха Коледните пости

15 години затвор за шофьор, прострелял друг заради отнето предимство Жертвата оцеля след животоспасяваща операция

МРРБ: Няма да има нови такси за мостове, тунели или планински проходи

Община Благоевград обясни за бойствалото дете от център за настаняване

14-годишна почина след токов удар в банята в село Катуница

Преславското съкровище се завърна от Лувъра

30-годишен шофьор без книжка блъсна полицай при бягство от проверка Водачът бил с 0,51 промила алкохол

Фандъкова: Няма как да искаме по-чист въздух, ако караме старите коли в градовете си

Отварят за безплатни посещения къща-музей „Петко Р. Славейков“ в Търново Експозицията може да се разгледа без платен вход на 17 ноември по случай 191 г. от рождението на бележития българин

Технологии и единен цифров пазар: възможности и предизвикателства

Мария Габриел, Йорданка Фандъкова и Цветан Цветанов

Повече от 120 специалисти от IT-сектора се събраха в столичния „Гранд хотел София” на 29 октомври, където се състоя конференцията „Технологии и единен цифров пазар”, фокусирана върху няколко все по-актуални днес теми – единния цифров пазар в Европа и предизвикателствата, пред които е изправен ЕС: бързонарастващият дял на Китай по отношение на дигиталните технологии, изоставането на Европа, киберпрестъпленията и липсата на динамика в родното образование, което продължава да залага на академичните познания.

Конференцията беше открита от Йорданка Фандъкова – кмет на София: „Цифовият сектор е най-важният за София, особено за младите хора. Развитието на градовете включва задължително компютризация и дигитализация – в услугите, в инфраструктурата, в администрацията. София се утвърди като регионален лидер и център с над 40 000 програмисти, заети в сектора. Постепенно сменяме модела на средното образование – във всички училища в София още от 3-ти клас се изучава компютърно моделиране, от 1-ви клас децата се обучават по компютърна грамотност, в 120 училища има смарт класни стаи, има интерактивни дъски; София координира дигиталния преход на европейско ниво – партнираме си с други общини, с цел развитие на дигиталните и предприемачески умения на младите хора между 15 и 25-годишна възраст. Специално внимание отделяме на стартиращите компании.”

Модератор на Конференцията беше Цветан Цветанов – председател на ПГ на ПП ГЕРБ, който приветства присъстващите и каза: „Имаме недостиг на кадри за работните места по отношение на интелектуалния труд в сферата на информационните технологии. Всички страни – членки на ЕС – започват програми за обучение. Страната ни се нуждае от граждански диалог: какви са нашите възможности да увеличим личната професионална реализация на всеки наш гражданин. Трябва да водим дебат за непрекъснато подобрение на нашите кадри – днес тук присъстват компетентни специалисти като Мария Габриел, Смиеон Дянков, Явор Колев, Георги Апостолов. За нас е чест, че съорганизатори на конференцията са Томи Хухтанен – изпълнителен директор на „Вилфрид Мартенс” (Център за европейски изследвания) и Богдан Мирчев, представител на фондация „Ханс Зайдел” за България.

Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество, говори за постиженията на Европейската комисия през последната година и даде няколко примера: единните тарифи за роуминг доведоха до 5 пъти увеличаване на трансфера на данни, а броят на телефонните повиквания се е увеличил 2,5 пъти. „България неизменно следва пулса на ежедневните предизвикателства. Темата за единната цифровизация е изключително важна, защото тя променя всеки миг средата около нас. Тя е нещо позитивно – основен двигател на растежа и конкурентността на икономиката. Стойността на сектора от 1995 до 2015 се е увеличила 3,5 пъти, а икономиката като цяло – 1,4 пъти. Най-висок ръст на информационния сектор сред европейските държави има в България, Люксембург и Полша. Но сигурността и нейните киберизмерения са особено важни. В центъра на цифровата информация обаче трябва да остане човекът – той управлява информацията, но и неговите личти данни трябва да са защитени. ЕК постави стратегията за единния цифров пазар в центъра на своята политика.”
Симеон Дянков – директор на Института за финансови пазари – говори за дисбаланса на работните места между Източна Азия, Европа и САЩ: „Източна Азия отбелязват значителен ръст. Онлайн базираните платформи в Китай реализират милиарди обороти всеки ден. Само за няколко години китайската компания „Таобао” задмина „Икеа” и „Уолмарт” по оборот – тя е ангажирала 3 милиона продавачи, които оперират всеки ден, реализиращи стотици милиони продажби. Китай има свободен онлайн пазар с Индонезия и Виетнам. Затова е наложително ние в Европа да създадем единен цифров пазар – с общи закони, разрешителни и платформи.”

За киберсигурността в България говори подробно Явор Колев, началник отдел „Киберпрестъпност”, ГДБОП. За превенцията на децата онлайн информация поднесе Георги Апостолов, координатор на центъра за безопасен интернет – Safenet.
Конференцията завърши с презентация на Майа Бойчева-Манолчева и Борислав Сестримски на тема „Киберсигурност и дигитална транформация”.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. От 54 години се занимавам с „цифровизация“. Основният риск е да получим поколение, което няма развити умения за запаметяване, анализи, логическо структуриране на информацията, адекватна оценка на фактите и пр. операции, характерни за нормалния мисловен процес. Обучени геймъри и роботизирано механично мислене ли се търси? Социално и политически неориентирани джендери, безхаберни и незаинтересовани от процесите, протичащи в обществото, но компенсирани и удовлетворени от професионалната си квалификация в дигиталната сфера? Удобни за неусетна и подходяща пропагандна манипулация от имперския елит?

    Фактът, че след поредицата натрапени ценности, насочени към разрушаване на семейството и демографска смърт на засегнатите нации, либералите се ориентират към масирано обучение на децата и младежите в тази област – подобно на подлото натрапване на Истанбулската конвенция – е повод да се замислим какви са коварните им замисли сега с натрапване на обучението по дигиталните познания и умения.

  2. Каква цифровизация те гони,бе Мария? Всичко в България е още на хартия. Където и да идеш,в която и администрация,ти искат хартиени документи,печатат ти хартиени документи,дават ти хартии да попълваш. За каква цифровизация ми плещиш? Цифровизация на отношенията ли,както е написала пред мен дамата? Всеки се е забил в телефона си и не можем приказка да си кажем.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.