Срещу кмета на Стражица се води разследване и в Специализираната прокуратура

Меркел: Стрелецът от Ханау е воден от расизъм и крайнодесен екстремизъм

Ето как е изглеждала Мишел Обама на бала си (СНИМКА)

Две муфлончета се родиха във варненския зоопарк

Анкара: Гърция трябва да сподели ресурсите в Източното Средиземноморие

Двама души загинаха, след като влак дерайлира в Австралия

Община Сухиндол се включва в социална програма за набиране на домашни помощници

Гешев: Проверката на приватизацията не е пиар акция, ясно е, че тя беше бандитска и криминална

ЕРП Север инвестира 30 млн .лв. в електроразпределителната мрежа на Варненска област

Вижте сватбата на Джъстин Бийбър и Хейли отблизо (ВИДЕО)

Каракачанов разреши полет над територията на България на руски самолет със зенитни ракети за Сърбия

Путин обеща помощ за САЩ в борбата с тероризма

Караянчева изпрати съболезнователен адрес до председателя на Бундестага

Притокът в язовир „Студена“ надхвърли 1000 литра в секунда

Получаваме 20 млн. лв. за въздушни линейки

“Чудо” в София стана и обърна всичко наопаки… Ако новото предложение Република Илинденска Македония е приемливо за Гърция, за България звучи нахално и провокационно

Не знам какво е имал предвид Никола Димитров, македонският външен министър, когато ден преди срещата на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев прогнозира, че в София може да се случи „чудо”. В политиката чудеса не се случват често, освен ако не са предварително добре подготвени. Но думите на Димитров породиха очакването, че наистина, от разговора между Алекси и Зоки може да излезе нещо сериозно и окончателно около спора за името, който им трови отношенията вече десетилетия, и който блокира пътя на Македония към НАТО и към Европейския съюз. Признавам, щеше да бъде хубаво тъкмо нашата София да бъде мястото, където двамата премиери да обявят, че са достигнали до взаимноприемливо решение. Някак исторически справедливо ми се струва, да не говорим, че щеше да е достатъчно символно…

Вест наистина произлезе, макар че не беше толкова атрактивна, колкото се очакваше. За мен това беше признанието, че Ципрас и Заев от всички варианти за името на Македония са се спрели на едно, което и двамата са приели за приемливо. И докато всички веднага започнаха да гадаят кое от познатите предложения досега е въпросното консенсусно название, докато и двамата пътуваха обратно към Атина и респективно, Скопие, за да информират институциите за решението, бомбата избухна. Република Илинденска Македония изтече отнякъде, бързо-бързо заля информационното пространство, предизвика първите коментари и закачки. Македонското външно министерство и правителството в Скопие, например, нито потвърдиха, нито отрекоха новото предложение. Но Заев в събота го потвърди и призова македонците да го приемат. Със скоростта на светлината тръгнаха и новите вицове, посветени на РИМ, съкращението от първите букви. Айде-е-е, от античността и времето на Александър Македонски тръгнахме към Римската империя, ще ставаме римляни, вместо антични… От едно мнимо величие към друго такова, мисля си.

Шегите са си шеги, но работата е сериозна за да се приеме само заради това, че най-после има взаимно одобрение между двамата премиери на някакво название.

Първо, предполагаемото название Република Илинденска Македония е извън формулата, която двете страни бяха приели за основа на бъдещето име, и около която се въртят толкова време в преговорния процес – съчетано име с географско определение. Затова през същото това време бяхме принудени да се правим на оракули кой от вариантите с такова географско определение – Вардарска, Горна или Северна, в крайна сметка ще бъде предпочетено. Определението „Илинденска” не е географско, то е доктринално.

Второ, новото предложение РИМ поставя под съмнение посредническата роля на специалния пратеник на ООН, американският дипломат Матю Нимиц. Той винаги е твърдял, и такъв бе мандатът му, че няма да вземе решението вместо двете страни в преговорите, а само ще ги подпомага с идеите за това. Негови бяха петте варианта за бъдещо име на Македония, които той беше поставил на масата, и от които Атина и Скопие трябваше да изберат приемливия вариант. Да ги припомним ли – Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония (Скопие). Република Илинденска Македония не е между тях. Значи, имаме въпрос, чийто отговор е от съществено значение – РИМ идея на Нимиц ли е, или не? И ако не е, как би се чувствал той на мястото на медиатор, чийто идеи са пренебрегнати за сметка на нещо, което не е минало през него? Изобщо – Нимиц?

Трето, в името „Илинденска”, колкото на пръв поглед да е симпатично и приемливо, има нещо дълбоко противоречиво. „Илинден” разделя македонското общество вече години наред и лично аз не виждам как „двата Илиндена” ще се помирят, как македонците ще се помирят помежду си. Вижте какво стана всяка година на 2 август, Илинден. Едната част от обществото, тази, свързана с патриотичната линия на развитието му, свързана преди всичко с ВМРО, отива да празнува над Крушево, на местността „Мечкин камен”, място героично, но и трагично от дните на Илинденското въстание 1903 г. Другата част, обвързана преди всичко с левите сили в Македония и в бивша Югославия, обединени около сега управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), се отправя към Пелинце, близо до границата със Сърбия. Там, в Пелинце, бе изградена музейна сбирка, посветена на заседанието на АСНОМ (Антифашистко събрание на народното освобождение на Македония), проведено на 2 август 1944 г. Всъщност, въпросното заседание бе проведено в една от стаите на манастира „Прохор Пчински”, само на някакви си метри от границата на сръбска територия, но след отказа на Сръбската православна църква да допуска чествания там, македонските власти изградиха точно копие на въпросната стая в Пелинце и всяка година се покланят не пред оригинала, а пред копието… Пак казвам, колкото и да е важен този 2 август в историята на днешна Македония, колкото историци, политици и медии да „помпат” значението му, това е празник, който въпреки формалното му обединение с мантрата „Двата Илиндена”, не обединява, а разделя македонското общество.

Четвърто, „Илинденска” не държи сметка за мултиетническия характер на съвременна Република Македония. В политическата практика там има едно неписано правило – когато се готвиш да вземеш някакво решение на държавно равнище, винаги най-напред, преди всичко друго, трябва да се запиташ – а как ще реагират албанците. Работата е докарана до там, че политик, който не разбира това просто правило, не става за нищо. Ето и сега. Движението БЕСА, което на парламентарните избори на 11 декември 2016 г. още при първото си участие влезе с гръм и трясък с петима депутати в парламента, а през миналата година се разцепи на две в съотношение 3:2 депутати, вече има становище по РИМ. Лидерът на едното крило и основател на БЕСА Билал Касами даде да се разбере, че „всяко едно евентуално решение на новото име на държавата не трябва да съдържа название, което фаворизира една етническа група или една религия, тъй като Македония по своята обществена реалност е мултиетническа и мулти-конфенесионална”.

И пето, най-важното за нас. Когато новото име РИМ бъде прието от двете страни, ако бъде прието, то ще трябва да влезе в Конституцията на Македония. Няма как да мине без това, особено при настояването на Атина то да бъде ерга омнес, тоест, за употреба у дома и навън. И когато влезе в Конституцията, ще означава, че Македония като държава придобива монопол върху Илинденското въстание и неговите герои, които ние смятаме съвсем правилно – и исторически, и фактически основано, за българи. Някой може да каже, и аз знам кой, но няма да го спомена, че това е признание за нашето тълкуване на Илинденското въстание и героите му, и че по този начин македонците признават чрез основния си закон българската идентичност на Гоце, Даме и останалите, както и на самото въстание от 1903 г. . Значи, трябва да го преглътнем и да се прегърнем от радост. Нищо подобно. Нашето тълкуване на онзи период се различава достатъчно от тълкуването на македонската историография, налагаща го системно през годините в учебниците по история. И когато влезе в Конституцията, ще означава тъкмо това – илинденци са македонци, Илинденското въстание е македонско. А вие в София си гледайте работата. Да не говорим за „втория Илинден”, за АСНОМ, което постави началото на изграждането на Македония в състава на Титова Югославия на откровена антибългарска основа.

Всъщност, това е тематичен обхват, който, по мое мнение, ще бъде основен в дебатите в двустранната българо-македонска комисия, чийто състав бе оповестен неотдавна. Тогава, за какво ще се събира тя след толкова фанфари, с които нейното създаване бе придружено?

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Абсолютно съгласен. А същото се отнася и за признаването на македонската църква. Искат да ни използват за признаването и. А след това да кажат гледайте си работата, нямаме нищо общо с вас. Само човек, който не знае как мислят във Вардарска може да се подведе по сегашния приповдигнат тон. След приемането им в НАТО и ЕС ще станем пак същите врагове, които бяхме по времето на социализма. А договора за приятелство няма да се прилага и открито ще ни се присмиват за наивността ни. Това население „македонско“ окончателно е отровено от годините наред втълпяване че са автентична нация, коренно различна и противоположна на българската. С такъв партньор трябва да си винаги нащрек и да не правиш никакви отстъпки. Гърците ни дават добър пример за това. Ако въобще постигнат някакъв договор той ще бъде за име в което липсва думата Македония, македонска и т.н.

  2. А бе хора, прави сте че съвременните македонци мислят горе долу така, но вината и не е само техна. След толко години натиск и заливане в лъжи от страна на гръцките съюзници сърбите, то какво очаквате. А вие радвайте се да изтрият Македония и да печелят нашите и ваши врагове. Македония е чедо на България, но отчуждено също както днес след развода децата ги дават на майките, а бащите се изцяло отрязани от живота им. След време и манипулации, децата виждат в бащата си най-омръзнало лице. И сега вие викате браво на Гърция, а вината намирате в Македония. Свестейте се българи оти гърка харно не ви е мислил никога.

  3. Индийска Македония е по-подходящо име – нали Александър Македонски беше стигнал чак до Индия и дори се сбил с индийски цар /май се казваше Пор/…

  4. Требе да го минеме Вардарот и душманите ке ги апне месечинката!

  5. „Душманите“ са твоите еднокръвни братя, идиотино!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.