Чужденци учат стари занаяти в Банско срещу 5 лева

Община Банско и това лято осигурява интересни занимания за туристите от страната и чужбина.

Общината, Читалище „Никола Вапцаров" и Музейният комплекс дават възможност на българи и чужденци да практикуват стари занаяти в Посетителски информационен център и в Музей „Велянова къща”.

Атрактивната инициатива ще се провежда всеки петък и събота за времето от 6 юли до 8 септември. Ще се правят демонстрации на бански занаяти – тъкане на разбой, дърворезба, предене, плетене на шушони, везане на гоблени, бродиране на сувенирни топки, плетене на кука игла, пресукване на вълна, изработка на сувенири от тъкани.

Гостите на Банско могат да се запишат на уроци по народни танци, по тамбура, гайда и пеене срещу 5 лева за един учебен час в дните от понеделник до петък. Организират се в работните дни и еднодневни турове до археологически комплекс „Свети Никола" и късноантичната крепост „Ситан кале", цената е 15 лева на човек. От понеделник до петък се провеждат информационни турове и в Музеен комплекс, за възрастни цената е 12 лева, а за деца – 6 лева. Малчуганите могат да участват в интерактивни игри „Деца в музея" в Музеен комплекс и в Посетителски информационен център срещу 7лева.

Всеки четвъртък в Посетителски информационен център ще се излъчват филми за Банско. „С демонстрациите на бански занаяти искаме да разнообразим престоя на нашите гости. Тази инициатива се радва на все по-голям голям интерес. Вярвам, че ще е така и тази година”, твърди кметът на община Банско – Георги Икономов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България