Шамани даряват срещу $10 късмет на Копакабана

Статуята на Исус Христос традиционно е забележителност №1 за гостите на Рио.

Олимпиадата не е само победи, загуби, медали или сълзи от радост и мъка. Олимпиадата, която има бюджет от 11,6 милиарда долара, е и машина за пари. Един огромен пазар, в който освен традиционните търговци в храма всякакви странни птици се опитват да вадят пари „като за последно“.

Една разходка по най-популярния плаж на планетата Копакабана е достатъчна да се видят персони с образ и... без подобие. Новото от ималите щастието да бъдат на Мондиал 2014 в Бразилия са шаманите, които с поглед към статуята на Христос и небето молят за късмет и олимпийски победи за вас и страната ви.

Кратка процедура - 5 минути срещу 10 долара. Ако ви се струва наивно, сори, бъркате. Желаещи не липсват. Доказва се - на олимпиада в какво ли не вярват и на какви ли не ритуали залагат спортисти и фенове само и само да им намигне късметът.

За двойно по-голяма сума можете да си наемете и персонален екскурзовод за час. Визитката на Рио ще ви я рецитира така, както вие стихотворение на дядо Вазов в училище. Емоционално, с жестове, но... без никакви отклонения от наизустените „строфи“:

Бразилия - пета по големина и население страна в света.

В превод от португалски Рио де Жанейро е „януарска река“, защото заливът Гуанабара е открит на 1 януари 1502 г. от португалския мореплавател Гашпар де Лемош, който смятал, че това е речно устие.

Статуята на Исус Христос е четвърта по големина в света след тези на Спасителя в Полша, Филипините и Боливия. През 2014-а преди световното по футбол 28-метровият символ на Рио е ударен от мълния и Исус губи връхчето на левия си палец.

Да, за $20 толкова. Гидовете не ви лъжат и многото полицаи наоколо не го тълкуват като измама. Апропо, само униформените, които в името на сигурността се разхождат по дългия 4 километра плаж, са около 20% от хилядите туристи. Според бразилците 84 000 са „видимите полицаи и военни“, охраняващи 31-вата олимпиада..

На Мондиала преди 2 лета фразата „Чураску, чураску!“ предизвикваше у чужденците еуфорията като „Неймар, Неймар“ за бразилците. Сега пак е така, даже децибелите са по-високи. Това не е някакво заклинание или боен призив. Това е зовът на стомаха. Защото за феновете явно и спортната страст в един момент минава през корема. И се озовавате на олимпиадата на месата. Плащате от 20 до 50 долара в зависимост от нивото на ресторанта и атакувате! Дават ви картонено кръгче със зелена страна и червена страна. Системата е проста дори за кучето на Павлов. Когато отгоре е зеленото, десетина сервитьори, въоръжени с огромни шишове, се изреждат да ви режат артистично в огромната чиния различни видове печено месо. И дори да сте олимпийски медалист с вилицата и ножа, нямате шанс да издържите на темпото, ако не обръщате по-често червеното за „стоп“. Бира за $3 и вино на цени от $20 нагоре само помагат на феновете в „битката“.

В името на рекорда и печалбите ресторантите по време на игрите са препълнени. За немалко от тях има и опашки за вход. Все пак над 500 000 туристи са на игрите.

И тази олимпиада естествено е пъстра и магнетична. Организацията определено не е силата на бразилците, но поне ти късат нервите с усмивка. Грешки, гафове, незнание на посоки и обекти...Но пък как любезно ти се извиняват. Безценно, дори! И трябва да ги разберем. Цял живот са „маняна, маняна и пачанга, пачанга“ и сега как да се променят? Да, светът им е на гости, но заради 20 дни игри, било то и олимпийски, никой не си сменя ДНК-то, нали? Още повече след Рио 2016 ще има и допинг тестове за нечиста игра с гените, заканиха се от ВАДА.

Тревожна е само известната небрежност към сигурността по скенерите и КПП-тата на обектите. Успокоението, че в Южна Америка терористите не вилнеят. Дано да е така и сега, и да няма първи път. Всичко друго около състезанията се забравя. Помнят се победителите и уникалните моменти. Нека им се насладим.

Коментари

Задължително поле