Шампионът Медведев посрещна триумф с нулеви емоции

Даниил Медведев посрещна с почти нулеви емоции триумфа на финалния АТП турнир в Лондон. В решителния мач 198-сантиметровият руснак победи Доминик Тийм (Австрия) с 4:6, 7:6(2), 6:4, а битката продължи 2,43 часа.

След двубоя Даниил едва забележимо присви рамене – спокойствие, което стана негова запазена марка още миналата година. „Всички казват, че трябват нови лица, нещо ново да се случва и аз им го дадох – казва шампионаът. - Не празнувам победи, оставам спокоен, върша си работата и... бам, готово!”

В Лондон руснакът действително направи „бум”, като стана първият тенисист в историята, спечелил финалната надпревара, като преодолят първите трима в ранглистата. В групата се справи с №1 в света Новак Джокович (Сърбия), на полуфинала елиминира испанеца Рафаел Надал (№2), а за финал се справи и с Доминик Тийм (№3), спечелил по-рано Ю Ес Оупън. Само още трима тенисисти са печелили срещу първите три ракети в света, в рамките на един АТП турнир – Борис Бекер (1994), Джокович (2007) и Давид Налбандян (2007).

„Невероятен мач – призна Даниил. – Една от най-добрите ми победи. – Поздравявам Тийм за това, което прави през сезона. Със сигурност вече си влязал в учебниците по тенис. Надявам се да имаме още мачове на важни турнири.”

За успеха Медведев взе чек за 1,5 милиона долара и ще приключи сезона под №4 в света.

Шампионът стана едва вторият руснак, който печели финалната АТП надпревара. През 2009-а първият турнир в Лондон е спечелена от Николай Давиденко. А сегашното 11-то издание бе последно в британската столица. От следващия сезон турнирът ще бъде в италианския град Торино.
„Бях на 13, когато гледах победа на Давиденко – обърна се шампионът към Давиденко. – Тогава той разби всичките най-добри в света, показа невероятен тенис. Той вдъхнови много деца, както и мен. Радвам се, че закрихме първия и последния „Мастърс” в Лондон с руския флаг.”

Класата на Даниил призна и самият Давиденко.

„Тактически беше много гъвкав – обяви Николай. – Той игра по един начин с Надал и по друг с Тийм. Влезе в оптимална форма и направи всичко, което трябваше. Трудно е да се концентрираш в петсетови мача, но мисля, че Медведев е готов и за тях.”

Шампионът вече има 9 титли от АТП турнири, а финалния най-много е печелил Роджър Федерер – шест пъти.  „Всички сме се учили от „Голямата тройка”– казва Медведев. – Те бяха нашите кумири. И ето, че някои от тях успях да победя. Но още не съм бил Федерер. Надявам се, да имам и този шанс!”

Коментари

Задължително поле