Шах-шех и Борисов им гледа сеира

Лесно се прави стадо от овчици и телета, но не е възможно от котки

През декември 2019 г. „Труд“ писа за „Няма такава държава“ като за утопия, за „поредния политинженерен проект, целящ примамване на много отвратени уж във вреда на малцина отвратителни... за струпване накуп на възможно най-голям брой сърдити, отчаяни, но и неориентирани в своите отрицания на политическата действителност хора.“

Проектът във вид на „Има такъв народ“ (ИТН) удари в земята конкурентните „отровни и изправени“, изпревари убедително и дежурните на всякакви протести жълтопаветници. На 7.04. „Труд“ писа : „Това може да доведе шоуменът в политиката - „политбалеринки“. Характерно за балеринката е, че има привлекателна фигурка, очарователно личице, извършва възбуждащи телодвижения, но мълчаливо. Че отвори ли си устата...“ Отвориха си устите някои разнополови „политбалеринки“ и се потвърди изводът ни, че политически ИТН е само едно нищо. Какво Нещо да свърши нищото?

Обръгналият в политически интриги Бойко Борисов даде „шах-шех с коня“ на основните си конкуренти в този парламент „Демократична България“ (ДБ) и ИТН. Шах на ДБ и Христо Иванов с Даниел Митов за министър-председател! В много отношения е като тях, свой човек, от една „кръвна група“ са, работил е заедно с повечето от тях по партийни линии или в правителствени екипи. Колеги са два пъти като министри с Христо Иванов!

При това те са доброволци за чичо Сам, угаждачи, а той е бил шеф на фондация „Демокрация“. Грижливо подготвен в Националния демократически институт по международни въпроси (НДИ) за „прокарване на демократическите ценности и практики, за гражданското участие и дейности на правителствата“. Бил е представител на НДИ в Брюксел, в редица страни като Йемен, Тунис, Либия, Конго и особено актуалната за Вашингтон Украйна.

Шех за ИТН със същия проектокабинет, в който са предложени за министри Любен Дилов и Калин Вельов! Ваши играчи, Трифонов и шоукомпания! Най-добрата комбинация в този парламент би била правителство на ГЕРБ и ИТН, това е вярната разшифровка на гласа народен, ревнал гороломно на 4 април! Веднага минават и смяната на избирателната система, и мажоритарния ви вот, и БСП е на другия бряг, и даже Борисов е извън изпълнителната власт!

Имаше и многозначителен факт преди това. За шеф на Народното събрание - най-важна длъжност в парламентарната държава - е избрана Ива Митева Рупчева. Формално по предложение на ИТН, но с тази компания няма предварителна връзка. Има обаче много яки връзки с ГЕРБ. Именно правителството на Борисов изпраща съпруга u Георги Рупчев за пълномощен министър по наказателно-правни въпроси към европейската съдебна мрежа. Преди това е началник в правосъдното министерство.

По каква логика Митева, иначе грамотна за поста личност, следва да е неблагодарна на ГЕРБ и да се чувства ощастливена от политическото нищо ИТН? Чието и. т. н. - „и тъй нататък“ - много скоро се видя в следващи „негови“ кадрови находки, в пълната липса на идейни и управленски предложения и действия. Стоманеният поглед и заплашителното излъчване на Тошко се превърна в майтапчийска гримаса и изплезен към обществото език.

ДБ и ИТН отказаха категорично предоставената им от ГЕРБ изгодна партийна и лична самореализация в рамките на това Събрание.

По всичко личи пропада и вариантът да обединят тях си, БСП и ДПС в комбинация анти-ГЕРБ и да спретнат някакво правителство с оглед изпълнението на няколко задачи. Истерично упорстват, тъй като задачите им са различни и идват от различни поръчители. Общото между всичките пет е само в злобното крещене на отделни субекти срещу Борисов. За две от тях - да свалят главния прокурор и сменят ВСС със свои хора.

Агентите на чужда воля, куклите на конци се проверяват и разкриват много добре чрез подтикване да променят следваната от тях линия на поведение. Те плътно се придържат към спуснатите им указания, не се отклоняват от тях, дори когато очевидно се налага от обстоятелствата или биха имали значителни ползи. Изглежда нямат ясни сигнали отвън конкретно за кабинет, затова политическото им поведение е хаотично и конфликтно.

Лесно се прави стадо от овчици и телета, но не е възможно от котки, те са индивидуалисти, събират се само в размножителния период.

Съвсем други теми владеят ДПС, други са терзанията и в БСП, двете имат свои интереси и нямат намерения да обслужат чужди. Няма такава страст и в ИТН, те са предпочетени от гласувалите за тях, защото са възприети като различни от ДБ и ИМВ, инструктирани да обслужват мераци на клиенти на правосъдието. От гербаджиите могат да имат ползи и в бъдеще, от агентите за влияние - само загуби.

Румен Радев от поне две години е все повече кандидат за президент, отколкото действителният такъв. Груба грешка, но след размахания юмрук няма връщане. Може да бъде преизбран само, ако и този път ГЕРБ не предложи избираема кандидатура. А това може да се случи единствено по указание от странство. Изглежда той, ДБ и ИМВ трепетно го очакват в своя полза за някакво правителство. Иначе Борисов ще извади вместо Цачева например Сачева и зад Радев освен разглобената БСП ще останат малко електорално значими фактори.

Теоретически по настоятелна външна препоръка от тези дни някаква временна комбинация не може да се изключи, случвало се е веднъж-два пъти. Например пак ДПС да се „жертва“ със свой мандат и с висока мисъл за доброто на българския народ да сплоти неразумните без ГЕРБ.

Не само Бойко Борисов ще гледа сеира на кресливи анти-ГЕРБ активисти “. И избирателите ще следят маневрите им за отхвърляне/предлагане/приемане на нещо коалиционно или експертно, дори чрез формулата „тайно гласуване“.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи