Швейцарски франкове шумолят екологично

На 5 май 2017 г. Върховният административен съд излиза с определение по делото на Тома Белев срещу МОСВ, засягащо предварителното изпълнение на решението на ведомството за извършване на екологична оценка на проектоплана за управление на НП „Пирин“.

Съдът отсъжда в полза на Белев срещу екоминистерството. В това не би имало нищо странно или смущаващо, ако председател на съдебния състав не бе съдия Атанаска Дишева, чийто съпруг е съпартиец на жалбоподателя.

09-new.indd

Съдийка, съпруг и жалбоподател под шапката на „Да, България“

Съдия Дишева е омъжена за Генади Маринов Дишев - член на националния съвет на „Да, България“ и кандидат-депутат от Ловеч, поставен на хипотетично избираемото второ място в листата. Жалбоподателят Тома Белев е кандидат-депутат от същата партия в районите Кърджали и София.

Освен по партийна линия двамата изглежда имат допирни точки и в чисто бизнес отношения. Генади Дишев е заемал ръководни длъжности и продължава да членува в неправителствената Асоциация „Активни потребители“. В докладите на „Активни потребители“ се вижда, че те членуват в една мрежа с Фондация „Биоселена“. Фондация „Биоселена“ пък е партньор по проекта „За Балкана и хората“ заедно с Асоциацията на парковете в България, управлявана от Тома Белев, и WWF-България, управлявано от жената на Тома Белев.

Стойността на проекта е 4 790 000 швейцарски франка, като 4 200 000 швейцарски франка са грант по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. А Генади Дишев е един от малкото членове на Българо-швейцарската търговска камара. Случайно или не, проектът „За Балкана и хората“ се изпълнява на територията на три парка в Стара планина, в район, където фирма на Генади Дишев е открила клон с цел строителство на ваканционен комплекс.

Защо не е направен отвод?

Имайки предвид гореописаните свързаности, извършването на отвод по чл. 22 от ГПК е най-малкото препоръчително, а вероятно и задължително. Гражданският-процесуален кодекс постановява, че „Не може да участва като съдия по делото лице, […] относно което съществуват други обстоятелства, които пораждат основателно съмнение в неговото безпристрастие.“

Малко вероятно е съдия Дишева да не е знаела партийната принадлежност и политическата кариера на съпруга си и произтичащата от това обвързаност с жалбоподателя. Връзките между професионалните кариери на двамата и допирната точка с активен проект на стойност над 4 млн. швейцарски франка са достатъчно значими и надали са пазени в тайна в рамките на семейството.

Пореден пример за задкулисието в съдебната система

Самата съдия Дишева също не остава далеч от политическата дейност на партия „Да, България“. Преди броени дни тя е номинирана за член на Висшия съдебен съвет от приближена до партията на Христо Иванов и съпруга й неправителствена организация.

А що се отнася до самата партия „Да, България“ и прокламираната от нея борба срещу задкулисието в правосъдието, казусът „Дишева“ със сигурност е пример за ситуация от типа „крадецът вика дръжте крадеца“.

 

„Труд“ сезира съдебните власти за конфликт на интереси

„Труд“ е изпратил въпрос до ВАС защо съдия Дишева не е направила отвод по дело от висока обществена важност, когато съпругът й е политически и професионално свързан с жалбоподателя. Ще бъде сезиран и Инспекторатът на ВСС, за да извърши проверка дали това не е пореден пример на задкулисието в съдебната система.

 

ПАРТНЬОРИ ПО ПРОЕКТА

Пет български неправителствени организации:

  •  Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА
  • Асоциация на парковете в България
  • Българска фондация “Биоразнообразие”
  • Българско дружество за защита на птиците
  • WWF - България

Четири швейцарски организации:

  • “Про-натура”/”Приятели на земята”
  • BirdLife Швейцария
  • Фондация SAVE
  • REDD Мрежа за обмен и устойчиво развитие
  • Българското Министерство на земеделието и храните, представено от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

  • Девет зони по “Натура 2000”
  • Три парка в Западна и Централна Стара планина - “Българка”, “Врачански балкан” и “Централен балкан”

ПРЕДМЕТ

Природозащита, икономическо развитие чрез природозащита и повишаване на обществената ангажираност

ФИНАНСИРАНЕ

Българо-швейцарска програма за сътрудничество чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество

БЮДЖЕТ

4 790 000 швейцарски франка

СУМА НА ШВЕЙЦАРСКИЯ ГРАНТ

4 200 000 швейцарски франка

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ

Септември 2012 - август 2017

Съдийка осъди МОСВ по жалба на Тома Белев. Белев и мъжът й са кандидат-депутати от „Да, България“ и свързани с проект за 8,5 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България