Швеция избира днес нов парламент

парламент - Швеция

Швеция избира днес нов парламент, а също така 20 провинциални и 290 общински събрания. Според анализатори вотът ще приключи, без никоя партия да е спечелила ясно мнозинство, а крайната десниц а би могла са извоюва позиция на арбитър в парламента, отбелязват Франс прес и ДПА. Около 7,4 милиона души имат право да гласуват.

След изборите съставянето на ново правителство се очертава сложно. Социологическите изследвания показват, че лявоориентираният блок, съставен от Шведската социалдемократическа работническа партия на досегашния премиер Стефан Льовен, Партията на зелените и Лявата партия, ще спечели 41 процента от вота, а главният им съперник - десноцентристкият Алианс, съставен от Умерената партия, Партията на центъра, либералите и християндемократите, ще получи 37,7 на сто.

Според социологическите изследвания социалдемократите ще се представят най-зле от 20-те години на миналия век и ще получи 25-26 процента от вота, с около 6 процентни пункта по-малко от резултата им през 2014 г. Предизборните анкети отреждат също така на крайнодесните "Шведски демократи" 19 на сто от вота, с 6 пункта повече от резултата им през 2014 г.

Според шведското законодателство след изборите досегашният председател на парламента - социалдемократът Урбан Алин - провежда консултации с всички парламентарно представени партии и после предлага за гласуване кандидатурата на партиен лидер за премиерския пост. В случай, че кандидатурата не бъде одобрена, той има право на още три опита. Досега в съвременната шведска история до подобно нещо не се стигало.

Анализатори предвиждат няколко възможни сценария след изборите. Според първия, социалдемократът Стефан Льовен може да състави второ правителство на малцинството, като се надява да бъде подкрепян от центристите и/или от либералите. Вторият вариант предвижда правителство на консервативния лидер Улф Кристершон (лидер на Умерената коалиционна партия) и на партиите от коалицията Съюза. Те обаче ще имат нуждата от гласовете на крайната десница, за да достигнат мнозинство. В замяна крайната десница може да поиска отстъпки, смятат наблюдателите. При провал на двата варианта, може да се стигне до отправяне на покана от социалдемократите към либералите и центристите за преговори за съставяне на правителство. Някои анализатори заговориха и за предсрочни избори, ако преговорите след изборите днес не дадат резултат.

Коментари

Задължително поле