Швеция ни предлага нови изтребители за 40 години

СААБ съгласни да изплащаме „Грипен“, както ни е изгодно

Очакванията са преговорите да започнат скоро

Шведската компания СААБ предлага на България да закупи нови многоцелеви изтребители „Грипен”, които родните ВВС ще могат да използват 40 г. Това обяви на брифинг директорът на концерна за Европа Магнус Луис-Олсон. Според него компанията очаква да бъде поканена скоро за преговори. Служебното правителство на Огнян Герджиков класира на първо именно шведската оферта. Тя отвя конкуренцията на Италия, която предлага втора ръка изтребители „Еврофайтър” ,както и на Португалия и САЩ за употребявани бойни самолети Ф-16.

До 18 месеца от датата на подписване на договора Швеция може да произведе и достави първите четири нови изтребителя, коието веднага да започнат да дават бойно дежурство за охрана на въздушните ни граници по линия на натовската мисия „Еър полисинг”. През това време, докато се произвеждат самолетите, наши бойни пилоти ще се обучават в Швеция. В офертата са включени разходите за екипировката и обучението на пилотите.

Според г-н Олсон до момента българското правителството не е търсило контакт с тях и ръководството на компанията се информирало за напредъка по проекта от медиите. Очакванията са преговорите да започнат след лятото.

В същото време шведите предлагат и гъвкаво финансово решение и дългосрочно изплащане на самолетите. Те са съгласни България сама да предложи финансова схема, която е най-изгодна за нас. Тях дори ги удовлетворява вариант за изплащане от 15 и повече години. Ако нямаме средства, шведското правителство е готово да ни отпусне изгоден заем на ниски лихви. Проектът за превъоръжаване на бойната ни авиация е на стойност 1,5 млрд . лв, за които трябва да купим поне 8 бойни самолета.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България