Шест куршума в президентската рулетка

Единствената задача на държавния глава е да не се простреля в крака

И така, в понеделник сутрин барабанът на президентския револвер се завъртя. За разлика от руската рулетка, в която по традиция се слага един потенциално фатален куршум, държавният глава държи в ръката си пистолет с шест патрона, точно колкото са партиите в парламента. Три от тях могат да произведат изстрел, но другите са също важни в играта.

Ще има ли редовно правителство или ще вървим директно към предсрочни избори и служебен кабинет? Това е залогът на играта. На масата, но в други чипове, също е заложена и съдбата на президента, който съвсем скоро влиза в надпревара за втори мандат. Играта с револвера е сериозно изпитание за Румен Радев и той трябва да направи нещо, което напоследък трудно му се отдава - да бъде спокоен, сдържан, когато комуникира с опоненти. Той е добър, когато е сам в кокпита и с команден лост между краката. Добър е и когато разпорежда, но гордостта му извира през ахилеса.

Засега съдбата е на негова страна, но една грешка, едно трепване може да му изиграе лоша шега и вместо да стреля в десетката, да се простреля в крака. А това може да се случи, защото лидерите на преговарящите партии са много опитни, със собствени амбиции, цели и залози и няма да пропуснат на никаква цена да спечелят максималното, което лесно може да бъде в щета на държавния глава.

ГЕРБ играят умно, въпреки очевидното разстройство на лидера Борисов от реалностите - първите изгубиха. Премиерът мъдро се дръпна (не е точна думата, защото той отсъства отдавна) назад. Той проповядва, сърди се, че не е оценен за усилията си, но стои настрана. „Ето, управлявайте! Нямате нужда от мен! Най-опитният!“

Извън емоциите е ясно, че единственото нещо, с което ГЕРБ може да печели, е да съхранява иначе една плеяда от вече сериозно изградени държавници и политици и да саботира предстоящото управление. Класика - когато противникът е по-силен, разколебаваш го, разделяш го, рушиш морала му. Борисов хвърли в боя една единствена фигура - Деси Атанасова, която като боен сокол се стрелка и кълве на месо (другото острие - Тома Биков изглежда се е успокоил и правилно. Не му отива на ала bespoke-костюма да подскача като макак в парламента).

През цялото време на консултациите Атанасова пробваше нервите на президента. Беше обидена, че той не ги е поздравил, че са победители в изборите. Пирова победа, но Радев не се хвана. Противното означава да води диалог с Б-отбора на Борисов, а сетне да получава оценки от Банкя. Радев умело избегна и провокациите за служебен кабинет и върна топката на тези, които по конституция управляват в момента.

Третият патрон в барабана може да бъде БСП, но може да бъде и „Демократична България“. При първия вариант правителство е невъзможно, а клопката пред Радев е огромна. Ако той посочи третата политическа партия, веднага ще бъде тълкувано от професионалните хейтъри на Генерала и окрякано като „благодарност“ към Нинова за подкрепата за втори мандат и ще бъде установено „ето, той наистина искаше служебен кабинет, за да мъсти на Борисов“. Риск.

„Има такъв народ“ са също последователни. Те спазват закона и спазват 7/8 омертата на мълчанието. Говорят само по собствени канали и по собствен начин. Очевидно това мълчание обърква останалите, защото каквото и да говорим, всеки кабинет на Слави Трифонов ще мине - има я тази нагласа, включително онзи аромат на възмездие, който виси в политическото пространство. Въпросът е наистина дали „Има такъв народ“ иска да пренареди револвера по свой начин, преди да се стигне до предсрочни избори, каквито очевидно са неизбежни. По свой начин означава правителство на ИТН. Другото ще е наистина руска рулетка.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари