Шест къщи за гости в Пловдивско сa санкциoнирани от Държавен фонд „Земеделие“

Шест къщи за гости в Пловдивска област са с наложени санкции от Държавен фонд „Земеделие“ за открити нарушения при усвояването на евросубсидии, съобщава "Дарик нюз".

В село Свежен, Община Брезово, глобите са три. Трима собственици и инвеститори на такива къщи ще трябва да връщат пари - първият близо 390 000 лева, вторият - почти 337 000 и третият - малко над 122 000 лв.

Сакнкции са наложени и на собственици на къщи за гости в Старосел, Хисар и Перущица. В Старосел евросубсидиите, които ще се връщат са на стойност 150 000 лева и са взети за основен ремонт на малък хотел към винарска изба и оборудване за балнеолечение.

В Перущица наложената глоба за къща а гости е 278 000 лева, а в Хисар - 392 000 лв. Най-честите нарушения са при неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия за получаване на евросредствата.

Държавният фонд „Земеделие“ провери 288 къщи за гости, които са финансирани с европари по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година и за които 5-годишният мониторингов период вече е изтекъл.

Коментари

Задължително поле