Хоспитализираха 12 души с признаци на коронавирус в Турция

Гешев: Сърбия не иска да изпълни международните си ангажименти относно Цветан Василев

Димитър Радев, БНБ: Премахнахме последната юридическа пречка пред присъединяването ни към ERM II

Румен Радев в отчета си: Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред (ВИДЕО)

Китай: За около седмица се лекува пневмонията, предизвикана от коронавируса

Откриха незаконно оръжие и боеприпаси в жилище Притежателят им се оказал познайник на полицията

Горски задържаха още 4 каруци с бракониерски дърва

Елен Герждиков: София няма да загуби нито един литър вода

Цистерна с вода се обърна и блокира пътя към Банско

Теменужка Петкова: До края на 2020 г. ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната

Акция срещу битовата престъпност във Врачанско

Какво не трябва да казваш, след като шефът ти крещи дълго?

Зад кулисите на 75 г. от освобождението на Освиенцим Путин - в центъра, Майк Пенс - отстрани, Украйна и Полша - наказани в ъгъла

Блокирана българка в Ухан: Имам запаси от храна, седя вкъщи и чакам

Нови правила в САЩ: „Зелена карта“ само за кандидати, които не са „обществено бреме“

РЗИ – Габрово алармира: Ку-треската се завърна, 21 лица са заболели За по-малко от година в областта са регистрирани шест огнища на болестта

За периода 20 ноември 2017 – 24 август 2018 г. на територията на Габровска област са регистрирани шест огнища на Ку-треска по животните. Това съобщават от РЗИ – Габрово.

За този период Инспекцията е извършила изследвания на 81 лица-животновъди и ветеринарни специалисти, заети с отглеждането и обслужването на болните животни, както и лица, консумирали мляко и млечни продукти от болни животни. Резултатите показват, че 21 души от тях са заболели от Ку-треска.

Всички покосени са провели антибиотично лечение, а двама са лекувани в болнични условия.
Заболяването е антропозооноза, т. е. – боледуват и хора и животни. Причинява се от бактерия, доста устойчива на външни влияния и дезинфекционни средства.

Основният източник на зараза са домашните животни- крави, овце, кози, по-рядко коне и домашни птици.

По-висок риск от заразяване с Ку – треска има при определени професии като работници в сферата на животновъдството, кожарската и млечната индустрия, ветеринарни лекари, ветеринарни техници и други професии, при които има близък контакт с животни.

„Инфектирането може да стане чрез вдишване на прах, заразен с екскрети на заболели животни, при клане и обработка на животински суровини, през кожата и лигавиците от околоплодни води при израждане на животни, чрез консумация на замърсена храна или непастьоризирано мляко от болни животни или други млечни продукти, които не са претърпели достатъчна термична обработка. Разграничават се два начина на протичане – остро и хронично. Най-типичните изяви на острата Ку-треска са грипоподобна болест и пневмонията“, информират санитарните инспектори.

Те предупреждават, че грипоподобната болест започва внезапно и продължава обикновено между 2-14 дни. Основните симптоми са висока температура – до 39-40 градуса, която продължава дълго време. Болните се оплакват от силно главоболие, гадене, отпадналост, болки в мускулите.

Пневмонията причинената от Coxiella burnetii може да бъде както лека и самоограничаваща се, така и тежка с развитие на усложнения. Тя протича със суха кашлица, обща слабост, бодежи в гърдите, температура. Главоболието е чест симптом и обикновено е силно.

Хроничната форма на Ку-треската протича много тежко и води до артрит, възпаления на костите, на кръвоносните съдове, на мозъка, както и на вътрешния слой на сърцето.

При навременно диагностициране лечението на Ку-треската е успешно.

Здравните инспектори съветват стриктно да се спазва хигиена, млечни и местни продукти да се консумират след щателна термична обработка.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.