Шест опозиционни партии искат разследване на премиера Борис Джонсън за подвеждащи изявления

Шест опозиционни партии в британската Камара на общините призоваха председателя ѝ сър Линдзи Хойл да позволи гласуване за провеждане на разследване на премиера Борис Джонсън за това, че прави подвеждащи изявления пред депутатите, което е равносилно на незачитане на парламента.

В ексклузивен материал вестник „Гардиън“ съобщава за поисканата процедура от депутатите, които смятат, че Борис Джонсън „не се държи честно с тях“ и на практика нарушава разпоредбите в Камарата на общините, според които подобно поведение се приема за незачитане на парламента.

Като се има предвид мнозинството на Консервативната партия в Камарата на общините депутатите едва ли ще допуснат подобна процедура, но дори самото провеждане на дебат по въпроса, ако това се случи, ще бъде доста унизително за премиера, коментира „Гардиън“.

Писмото с искането за разследване е изготвено от председателката на Зелената партия Каралайн Лукас и подписано още от лидерите на други пет партии.

Интересно е, че лидерът на основната опозиционна партия на лейбъристите Киър Стармър е отказал да сложи подписа си.

Източник на партията се е обосновал за решението с практиката на лейбъристите да не подписват инициативи на други партии.

Каралайн Лукас между другото заяви, че идеята ѝ да предприеме този ход е била породена от качено видео за „лъжите на Джонсън“ в „Туитър“ от автралийския журналист Питър Стефанович, което вече бе наблюдавано от повече от 11 милиона души. „Няма такъв премиер, който повече да е пренебрегвал парламента от Джонсън“, коментира Лукас.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа