Шефът на джудото: С тези темпове ще имаме до 50% по-малко квоти

С тези темпове на финансиране на спорта за следващата олимпиадата в Париж очаквам по-малко квоти с 30-40 до 50 процента, заяви Румен Стоилов президент на БФ Джудо и член на Изпълкома на БОК.

Родната централа e получила за първи път средства от държавата тази година едва на 7 април, само 23 дни преди европейското в София. Дотогава състезателите са без заплати. Въпреки това федерацията успя да осигури собствено финансиране за подготовка и за първи път от 12 години тимът ни печели два медала от един форум. Янислав Герчев се окичи със сребро, Марк Христов взе бронз, а завърналият се след дълга пауза Денислав Иванов се нареди 7-и на шампионата в София. Родната федерация премира призьорите и селекционера Георги Георгиев, като раздаде награди на обща стойност 25 000 лева.

От централата разкриха, че бюджетът е увеличен от миналата година, но на фона на инфлацията той е с 50 процента надолу.
Даме Стойков, вицепрезидент на федерацията и председател на Обединени клубове „Локомотив“, пък допълни, че състезателите от първа категория през миналата година са получавали заплати от 800 лева. А сега държавата им дава едва 350 лв. без удръжките. „Чисто им остават 180 лева – уточни Стойков. - Ето, например, имаме перспективно момче в тежка категория – Ивайло Димитров, който ми каза, че при това положение не може да идва повече в залата...  Това, което се случва е някакво недомислие.... А за първи път от над 30 години имаме млад и перспективен отбор, който след 2-3 години може да носи 3-4 медала от големи първенства...“

Снимка: БФ Джудо, LAP.BG

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт