Шефът на НСИ: В преброяването през 2021 г. няма да има опции като "трети пол", каквито са и европейските регламенти

Преброяването на населението цели да покаже не само колко сме, но и какви сме, заяви пред БНТ председателят на НСИ Сергей Цветарски. Той коментира насроченото за 2021 г. преброяване на населението.

По думите му, намаляването на населението не е толкова голям проблем, колкото е промяната на структурите в обществото.

"Не бих се фокусирал единствено върху ромския етнос. Въпросът е да видим какво става с цялото общество. Каква е неговата раждаемост, каква е миграцията, какви са структурите по образование, квалификации и професии", коментира той.

Ако броят на населението беше голям проблем, държави като Малта и Люксембург биха имали голям проблем, добави Цветарски. Той добави, че проблемите пред България няма да са толкова заради раждаемостта, а заради промените в образователните и възрастовите структури, причинени от миграцията. Застаряването е европейска тенденция, каза председателят на Националната статистика.

Преброителите след две години ще бъдат два пъти по-малко от предния път, а парите, които ще се отделят, са 1,5 пъти повече: от 27 млн. на 38 млн. Има възможност преброяването да е по-евтино, ако повече хора се регистрират електронно. Очаква се до 65-70% от хората да се преброят електронно, обясни Сергей Цветарски.

Той разясни, че отделените средства няма да са само за преброители, а и за модернизация.

Ще се започнат стъпки към създаване на адресен регистър, който ще подобри качеството на преброяването. Ще се изгради и електронна система, която ще служи години наред като платформа за бъдещите извадкови изучавания на населението, добави той.

НСИ полага всички усилия да избегне неточната или невярната информация, която гражданите дават, но това зависи най-вече от тях, заяви Цветарски.

"Има хора, които не искат да отговарят на нашите изследвания по една или друга причина. След това са недоволни от данните", каза той.

В преброяването няма да има опции като „трети пол“, каквито са и европейските регламенти, увери Цветарски.

 

Коментари

Задължително поле