Шефът на столичния психодиспансер: Няма да ме учуди, ако пожарът е причинен от външни лица

Кадър от БТВ

След големия пожар в София , засегнал психодиспансера и белодробната болница край Сточна гара, започна възстановяването на щетите, нанесени от огнената стихия. Причините за инцидента все още се разследват.

В Психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Нови Искър са настанени 16 души, състоянието им е добро. Останалите пациенти са пренасочени към други софийски клиники. Това каза пред БТВ директорът на болницата д-р Цветеслава Гълъбова.

"Ако се докаже, че пожарът е вследствие на нерегламентиран престой на външни лица, това няма да ме учуди, защото нашите болници нямат адекватна външна охрана", каза тя. Липсва и вътрешна охрана. Тази функция изпълняват санитарите.

"Възможно е при психозите да има агресивно поведение, с което да са застрашени околните. Затова и не е предвидена специализирана охрана", допълни д-р Цветеслава Гълъбова.

"Ще се борим за по-добро заплащане, защото не само психиатри и психиатрични сестри не ни достигат. Има огромен недостиг на психолози и социални работници. Трябва да се помисли и за охраната", допълни директорът на Психиатричната болница "Св. Иван Рилски".

Тя поясни, че една такава тежка реформа ще отнеме години.

През миналата година е създадена работна група от специалисти, която е изработила стратегия са психично здраве до 2030 г. Тя е депозирана в Министерството на здравеопазването. "Този път ни беше зададена и финансова рамка, което ме обнадеждава, защото всички знаем, че реформи се правят с пари. Предложенията, които сме направили, са във всички посоки, защото проблемите са много", обясни д-р Цветеслава Гълъбова.

Коментари

Задължително поле