Шефът на ФИФА щастлив от видео съдиите

FIFA President Gianni Infantino during the 2017 Confederations Cup group A football match between Portugal and Mexico at the Kazan Arena in Kazan on June 18, 2017. / AFP PHOTO / Roman Kruchinin

МОСКВА – Президентът на ФИФА, най-могъщият човек във футбола, е безкрайно впечатлен от видео съдиите. Джани Инфантино нарече Купата на конфедерациите исторически турнир, който ще постави началото на модерния футбол.

„Изключително съм доволен от постигнатото – каза швейцарецът, след като всички отбори изиграха по един мач. – Виждаме как видео съдиите помагат да се взимат честни решение. Сега системата само се тества, но резултатите са впечатляващи. Феновете чакаха толкова години, за да има честност. Видео съдиите са бъдещето на модерния футбол.”

Въпреки това критиците на тази технология са много повече от привържениците. Причината е, че на няколко пъти решенията си останаха спорни. При победата на световния шампион Германия с 3:2 над Австралия бе зачетен гол за „кенгурата”. Въпреки многото повторения остана впечатлението, че има игра с ръка. Видео съдиите пък обявиха, че попадението е редовно. В две ситуации в мача на Чили срещу Камерун (2:0) също имаше спорове – веднъж при зачетен и веднъж при незачетен гол.

Фернандо Сантуш, треньорът на еврошампиона Португалия, обяви като конфузно чакането на терена да се вземе решение някъде отвън.

Инфантино обаче е убеден, че този тип технология ще продължи да работи и на Мондиал 2018 в Русия. Сериозният проблем на видео съдиите е, че могат да бъдат вкарани само на големи турнири и в първенства с огромен бюджет. А това реално прави футбола различен по правила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят