Шопска без ракия за евробосовете

Био биволско и овче сирене от Тетевен на масата

Традиционни български ястия с продукти от родни биопроизводители ще бъдат поднесени на ръководителите на 28-те държави членки, които се събират на неформалната вечеря в София. Срещата на 17 май е по покана на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, а неин домакин е премиерът Бойко Борисов.

“Подготвяме четиристепенно меню за гостите, като в продължение на 3 месеца сме проучвали най-добрите биоферми в цяла България”, обясни шеф готвач Борислав Паунов. Той и екипът му от 15 души ще приготвя ястията за 17 май.

На вечерята ще бъдат представени три салати: “Шопска” с овче сирене от Тетевен, “Снежанка” с бейби репички и “Зелена” с микрорастения .

Предястието е телешки кюфтенца, а чипс от три вида картофи ще бъде гарнитурата – от лилав, сладък и самоковски. Манатарки и три вида лютеници допълват предястието.

Основното ястие е биволско бонфиле от ферма в Стара планина със сос от трюфели, пюре от пащърнак и гарнитура с бейби моркови.

“Десертът представлява ореховка с мус от ягоди и малини с украса от диви цветя”, обяснява главният готвач. Той пояснява, че менюто лесно се адаптира за вегетарианците и гости с хранителни алергии.

В НДК

Баница с трюфел на официалния обяд

Баница с трюфел, както и боб, леща и терина от дроб и ярешко роле с пресни картофи, сирене и горски гъби ще включва менюто за официалния обяд за европейските лидери на 17 май в НДК. Менюто ще включва и три вида салати – катък с червени чушки, домати със сирене и печени зеленчуци. Десертът ще бъде мляко с горски плодове и козунак с рози.

“Постарали сме се да използваме в най-голяма степен местни продукти, обработени по традиционно български начин”, каза главният готвач Борислав Паунов от “Ред Девил кетъринг”. Фирмата, спечелила обществената поръчка за обслужване на официалните събития от календара на Българското председателство, се грижи за сервирането и аранжирането на пространството.

[embed]https://trud.bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D1%89%D0%B5-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80%D1%8F%D1%82-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BB/[/embed]

Коментари

Задължително поле