Шотландия ще провокира Лондон с нов референдум

Никола Стърджън

Допитването може да е до края на годината

Шотландският първи министър Никола Стърджън обяви, че не изключва възможността да свика нов референдум за независимостта на Шотландия от Обединеното кралство, въпреки отказа на консервативното правителство на британския премиер Борис Джонсън да легитимира повторно народно допитване, предаде Ройтерс.

„Ако британското правителство продължи да отхвърля правото на Шотландия (да избере независимостта), можем да достигнем точката, в която да се наложи да изпитаме легитимността” на подобно решение, каза Стърджън в реч в Единбург, в деня, в който Великобритания напусна в полунощ Европейския съюз.

„Ще направя всичко по силите си, за да организираме референдум още тази година”, подчерта още шотландският първи министър, след като социологическо проучване от тази седмица показа, поддръжниците на бъдещо отделяне на страната от Обединеното кралство имат мнозинство.

На допитването през 2014 г. шотландците гласуваха с 55% за оставане в пределите на общата държава, а на това за Брекзит през 2016 г. със 62 на сто за продължаване на членството в ЕС, припомнят наблюдатели.

Коментари

Задължително поле