Шофьор спаси деца, преди да почине (обзор)

Румен Архипов бил любимец на учениците

Смъртта е настъпила от инфаркт

54-годишен шофьор на училищен микробус почина по време на движение, докато е превозвал деца след училище. Водачът усетил, че му става лошо и със сетни сили успял да натисне спирачката и да дръпне ръчната спирачка, за да предотврати катастрофа и така спасил учениците. Нито един от малчуганите не е пострадал, само се уплашили.

Инцидентът станал в кюстендилското село Слокощица в понеделник. Училищният микробус возел 12 деца от начално училище “Св. Климент Охридски” и ПМГ в Кюстендил, които се прибирали към домовете си след първа смяна. 54-годишният водач Румен Архипов е получил инфаркт. Успял да намали скоростта и возилото леко се ударило в ограда на къща на ул. “Георги Кръстев”.

Имотът е на служителя на МВР Румен Костадинов, който пръв оказал помощ. “Чух удар и шум от ламарини. Видях, че училищният автобус се е ударил в нашата ограда. В микробуса бе и дъщеря ми. Шофьорът бе наклонен на една страна. Вътре децата бяха в шок. Изкарахме ги, след което започнах да оказвам първа помощ на шофьора. С един съсед го извадихме и започнах да му правя изкуствено дишане и да го пръскаме с вода”, заяви Костадинов пред Дарик радио. На място пристигнали две линейки и полицаи. “При пристигането на колегите, шофьорът е бил починал, но са го реанимирали с надеждата да го върнат към живота”, каза директорът на Спешен център-Кюстендил д-р Албена Рапатинска.

“На шофьора му прилошава, той взима един опасен завой, малко преди мястото на инцидента, след което децата разказват: “Чичкото дръпна ръчната и двата му крака бяха на спирачката.”  Голям респект и поклон пред този човек, защото до края, с последните си сили, се е опитвал и е съзнавал, че трябва да спаси децата, усещайки, че нещо неприятно се случва с него”, каза директорът на Началното училище “Св. Климент Охридски” в Кюстендил Евелина Димитрова. Румен Архипов бил един от най-любимите шофьори на децата. “Учениците са невредими, благодарение на този шофьор, който явно в последните си минути е мислил за тях и е направил инцидента възможно най- лек”, каза и директорът на ПМГ Екатерина Паскалева.

Коментари

Задължително поле