Шри Ланка – островът с дъх на чай и канела

Храмът Дамбула

Страната се надява туризмът да съживи икономиката

Марко Поло е първият откривател на тази мечтана от пътешествениците земя, 50 пъти по-малка от Индия, която събира на територията си хилядите различни лица на Азия. Тук се срещат монаси в портокалени на цвят одежди, медитиращи пред каменните статуи на Буда, удивление извикват просторните чаени платнации по планинските склонове, безкрайните плажове, обградени от редици кокосови палми, надвесени над кристалните тюркоазени океански води. На свобода край реките се разхождат слонове, рибари с разноцветни чалми са накацали по странен начин върху забити в плитчините на морското дъно стълбове, шумни пазари, предлагащи изобилие от тропически плодове, събират тълпите, любопитни маймуни скачат между хората, хилядолетни паметници, свидетелстващи за древни култури, стоят сякаш на стража...

В някои населени места напоследък се появяват и магазини с облекла и електроника, произведени от известни световни фирми, което показва, че двадесетгодишният застой в икономическото развитие на страната постепенно се преодолява. Днес тук възлагат големи надежди на туризма – надяват се той да съживи икономиката и да подобри жизнения стандарт.

Център на археологическите паметници е т.нар.

културен триъгълник

– трите древни столици – Анурадхапура, Полоннарува и Сиджирия. Будят възхищение пещерните фрески от V век, изобразяващи сластни куртизанки, огромната статуя на благославящия Буда, свещеното за будистите дърво, поникнало от кълн от онова дърво, под което в Северна Индия Сидхарта е получил просветление.

По на юг е град Канди, който от 500 г. до 1815 г. е бил столица на Средип, древното име на Шри Ланка, което на персийски означава „да откриеш случайно нещо хубаво, без да си го търсил”. Векове наред градът и околностите са били защитени от нашественици чрез обкръжаващите ги гъсти гори. В края на ХVІІ век го завладяват тамилите от северната част на острова, по-късно идват португалци, холандци, англичани. Те последователно колонизират страната, но и пренасят тук по нещо от своята култура.

В продължение на повече от век Шри Ланка е колония на Британската империя и

носи името Цейлон

Придобива независимост през 1948 г., а през 1972 г. става република. Икономиката на страната се основава предимно на селско стопанство, като особено важно значение имат износът на чай и подправки, сред които канелата е на първо място.

Отглеждането на чай започва през 1868 г. Шотландецът Джеймс Тейлър случайно открил, че чаените храсти не се влияят от болестта ръжда, която унищожила кафеените насаждения, посадени от англичаните на мястото на изпепелените от тях естествени гори. Много скоро ирландецът Томас Липтон се заел с експорта и търговията с цейлонски чай по света и с времето станал собственик на истинска империя.

Шри Ланка е известна като градината на подправките. Тук растат най-висококачественият черен пипер, канела, джинджифил, индийско орехче, ванилия, шафран и много други екзотични източни подправки, широко използвани по целия свят.

Седем от забележителностите в страната са защитени от ЮНЕСКО

Най-значима между тях е столицата Коломбо. В нея съжителстват много етноси с техните различни традиции и обичаи. А Храмът на Зъба на Буда е в град Канди, свещено място за местните хора. Там се съхранявала една от най-ценните реликви за изповядващите будистката религия – Зъбът на Буда. Местните вярват, че който го притежава, ще добие властта над цялата страна. Затова храмът е трябвало да бъде добре защитен през вековете. Тук напълно може да се потопите в атмосферата на мистична вечност и необяснима, сякаш космическа тишина и покой. Всяка година се провежда празник в чест на Зъба на Буда, който събира множество поклонници.

Страната е осеяна с древни манастири, които са вградени направо в скалите, недостъпни за обикновените хора. Такъв е планинският манастир Сигирия с издялана форма на седнал лъв в скалата, а между лапите му е стълба, отвеждаща към входа на двореца. Около него са множество руини, останки от минало величие. За да стигнете до него, преминавате през изключително красиви екзотични градини, останали недокоснати от времето.

Част от свещените храмове на Шри Ланка са в множество пещери, скрити старателно в скалите. Дамбула е най-високият от тях, с богата история от първи век на новата ера, останал непокътнат и до днес, който привлича целогодишно множество туристи от цял свят. Всички тези храмове са обиколени от забележителна природа и вековни гори. Повечето днес са обявени за резервати, като Сихараджа, със запазена естествена среда, а името означава „Царство на лъва“. Останал и до днес в трудно достъпна зона, той е съхранен дом на множество тропически екзотични растения, бозайници, птици и насекоми, останал изолиран от всякаква човешка намеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм