Шуменка хвърли 10 000 лв. от терасата, чакала и медал

Пенсионерка от Шумен пусна от 7-ия етаж на жилището си 10 000 лв., заблудена, че помага на полицията да залови опасни грабители. 72-годишната жена повярвала, че преди това друга съвестна гражданка също е оказала помощ и сега ще бъде наградена с медал. Схемата е с нови елементи, непознати до момента.

Невероятното разиграване по телефона продължило около час в четвъртък по обяд. Обадил се непознат мъж, който се представил за полицай и обяснил, че работят за залавяне на група крадци, които обират жилищата на възрастни и самотни хора. Казал, че двама от групата са задържани, а това станало благодарение на жена, която съдействала и предстои да получи медал за доблест.

"Полицаят" обяснил, че за съжаление останалата част от групата апаши се изплъзнала по време на акцията. Жената много се впечатлила, особено, когато "унифореният" разказал, че обирджиите действат изключително дръзко, влизали в жилищата на хората, бият ги и ги изтезават, докато дадат всичките си пари и ценности.  Попитал дали тя ще съдейства като сама подмами крадците. Жената се съгласила и получила указания да събере всички пари от дома си, да ги сложи в хартиен плик и да ги прибере във фризер или хладилник. Ако дойдели крадците, там нямало да ги открият, иначе имали специален детектор за пари.

След това казали на жената да избере номер, на който ще подмами апашите. Така жената попаднала отново на телефонните театрали. Имала указание след като "покани" крадците да се обади веднага на телефон 144, където е "полицая". Той от своя страна й казал да не допуска хората в дома си, а да хвърли парите през терасата, но преди това да сложи бял чаршаф на балкона. Явно измамниците са имали нужда от ориентир в многоетажния блок. Наредили й веднага трябва да се прибере в жилището, защото може да пострада при залавянето на изключително опасните престъпници.

След участието си в акцията жената установила, че е измамена и е била въвлечена в крими театър. Парите са били собственост на мъж, с който живеела на семейни начала. Шуменката била интелигентна и много добре знаела как действат телефонните измамници, но в случая повярвала, че помага на полицията. В РУ-Шумен е започнато поредното досъдебно производство за измама.

Коментари

Задължително поле