Шуменски магистрати със 144 урока пред ученици

Последният звънец за учебната 2017/2018г. удари в сряда за магистратите от Окръжния съд в Шумен. Финалният урок се проведе в съдебната палата с учениците от 10 "б" клас на Професионалната гимназия „Христо Ботев“ и в края му тийнейджърите получиха удостоверения за участие в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.”

Общо 144 учебни часа в 3 училища /шуменските СУ"Йоан Екзарх Български", ПГМЕТТ "Христо Ботев" и СУ „Н.Й.Вапцаров“ в община Венец б.а./ пред ученици от 9 до 11 клас изнесоха през годината съдии и служители от Окръжен съд–Шумен.

Усилията на магистратите за разширяване обхвата на пилотната програма на Висшия съдебен съвет дадоха резултат. Целта е обогатяване правната култура на учениците, превенция и отворено към обществото правосъдие, а оттам и повишаване доверието към съдебната власт.

Откровеният интерес на децата и желанието им да продължат срещите си с магистрати и служители от институцията дават допълнителен стимул в това начинание и усещането за удовлетвореност от свършеното, отчитат лекторите в тоги. Амбициите на Окръжен съд–Шумен не свършват до тук. През следващата учебна година има запитвания и заявени желания и от други училища в областта да станат партньори на съда.

Окръжен съд–Шумен благодари на ръководствата на училищата – партньори за доброто сътрудничество и взаимодействие, с което от своя страна дадоха възможност да стигнем до повече деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България