Шумен гради нов стадион с 13 000 места

След изграждането на многофункционалната зала "Арена", Шумен ще има и нов стадион за близо 13 000 зрители и терен /68 на 105 м/ по стандартите на ФИФА и УЕФА. Идейният проект за спортния комплекс, който ще се гради на мястото на рушащия се стадион "Панайот Волов", беше представен пред шуменската общественост. "Имам уверението и обещанието на министър-председателя, че средства ще бъдат осигурени от Министерски съвет", каза кметът Любомир Христов. Той припомни, че за зала "Арена Шумен" с министерско постановление са дадени 8,5 млн.лв. За новото съоръжение, от което шуменци имат нужда, сумата е между 12 и 14 млн.лв.

Две от старите и опасни трибуни ще бъдат съборени и изградени отново. Северната ще се реновира, обясни арх.Калоян Колев от студио "АТЕК-ВД" при представянето. Предвидено е изграждане на обслужваща административно-офисна сграда с търговски помещения на партера. Настоящият колодрум ще се превърне в паркинг. Ще се обнови съществуващото тренировъчно игрище, към него ще има обслужващи постройки и зала. По бул."С.Велики" към стадиона ще се изгради пешеходен надлез, който ще го свързва удобно с "Практикер" и строящите се до хипермаркета магазини.

"Целта беше да имаме идеен проект, да го изкоментираме и да се запознае шуменската общественост, а след корекции да започнем да работим по техническото задание", обясни Христов.

Представянето в зала 363 на общината беше уважено от много архитекти, спортисти, представители на бизнеса и шуменската общественост. Те одобриха идеята на общината да създаде пореден градски център с многофункционално съоръжение, удобно за спорт, концерти и търговия.

Коментари

Задължително поле