Шумен и три села без вода до събота

Снимки: Авторът/ Последната голяма авария, която изтегли ремонтите с ден по-рано се отстранява от четвъртък сутринта

Внезапна авария изтегли сухия режим с ден по-рано

Внезапна голяма авария по довеждащия водопровод от язовир "Тича" до Шумен остави града и три села Дибич, Белокопитово и Панайот Волов без вода преждевременно, още в сряда вечерта. Така се наложи ВиК-Шумен да спре водата и да стартира планирания ремонт на водопровода с ден по-рано. 60 души работят за отстраняване на 20 аварии по водопровода, монтажна група от Бургас дойде в четвъртък на помощ с техника, за да подкрепи шуменци за последната голяма авария. Тя е в района на кв."Дивдядово", в местността "Сусурлъка", в свлачищен терен и засяга тръба ф800. Трябва да бъде отстранена още в четвъртък, планира инж.Галин Ганчев, началник експлоатационен район Шумен във ВиК-дружеството.

Очаква се екипите да се справят с всички аварии в петък по обяд или следобяд. От този момент ще започне пълнене на системата, което ще отнеме поне 12 часа. Поетапно в събота шуменци трябва да имат вода, прогнозират специалистите.

Както "Труд" писа, за ремонтите Шумен, Велики Преслав и Търговище се готвят от началото на годината, две заседания имаше при шуменския губернатор проф. Стефан Желев. Внезапната голяма авария обаче, изтегли с ден ремонтите и обърка сметките.

Въпреки това, детски градини, ясли и училища в Шумен не са неподготвени, гарантираха от общината. В сряда след 20 часа вечерта, когато станало ясно, че водата спира непредвидено, започнало прозвъняване на директори и там където не е имало напълнена вода, са изпратени хора, за да успеят да напълнят съдове за битово потребление. Иначе от години в ясли и градини в Шумен се потребява само бутилирана вода за пиене и има достатъчно.

Социалният патронаж и Обществената трапезария са заредени с вода и продължават да готвят храна, каза зам.кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова.

Сухият режим изненада домакинствата и от снощи някои се редят по изворните чешми в града. Предварително РЗИ провери и оповести кой водоизточник е годен за пиене, от кой водата става само за миене. Предприемчиви търговци предлагат безплатна доставка до домовете при 4 туби от по 10- 11 литра.

Коментари

Задължително поле