Шумен получи част от личната библиотека на Войников

Ценно дарение от родственик на Добри Войников получи Регионалният исторически музей в Шумен и то вече е предоставено на къщата-музей "Добри Войников". Жестът е на Иван Пенчев, пра-пра племенник на бележития възрожденец по линия на неговата сестра Съба.

Дарението съдържа над 150 печатни издания, ръкописи и 96 броя вестници и списания – „България”, „Български книжици”, „Читалище”, „Периодическо списание на българското книжовно дружество”, „Metropolitan Tabernacle Pulpit”, публикувани в периода 1858 – 1873 г. Старопечатните издания са от края на XVIII до средата на XIX в. и включват литургическа литература на гръцки и старобългарски език, нотни текстове, сметководни книги, учебна и художествена литература.

Има издания на руски, румънски, английски, френски, гръцки, сръбски, включително и няколко речника. Интерес предизвиква програмата за обучението в Роберт Колеж на Анастас Стоянов, нравоучителните беседи и два илюстровани атласа.

Прекарал част от детството си в дома на Войников в Шумен, Иван Пенчев е предоставил и старинен ключ, съответстващ на дървена ракла в къщата-музей. Друга семейна реликва, също дарена на музея, е свързана със събитие от 17 май 1866 г. На този ден в Гранд театър–Букурещ актьорите от Българското театрално дружество представят Войниковата пиеса „Райна княгиня” пред румънския княз Карол І. Представлението преминава с изключителен успех. Доказателство за това е брошка с диаманти и сапфир, поставена лично от княза на вратовръзката на Войников след представлението. Бижуто също е част от дарението.

Коментари

Задължително поле