Прокуратурата протестира оправдателната присъда на Веселин Марешки

Гери Малкоданска кръсти сина си

Премиерът Бойко Борисов: Отнасяме се като добри стопани към България НСИ отчита бюджетен излишък от 1 921 млн. лв. за 2018 г., дългът на сектор „Държавно управление“ намалява до 22,3% от БВП

Смядово в траур за загиналото семейство при адската катастрофа край Омуртаг

Дженифър Лорънс се омъжи От сватбата й има само една снимка

Потрошиха джип на полицията във Видин

Военни иззеха невзривен боеприпас, открит край Пловдив

Сергей Лавров: Отношенията между Русия и България са основани на дълбоки исторически и културни традиции Работата по второто разклонение на „Турски поток“ ще бъде завършена в срок през 2020 г.

Паспортната дирекция с удължено работно време във връзка с предстоящите избори

Горски педагози демонстрираха авторски уроци Правят сайт и учебно помагало

Германия обмисля да изгради собствен космодрум

Арестуваха двама афганистански мигранти за изнасилване на непълнолетно момиче в София

Посланикът на Русия: „Балкански поток“ ще изведе руско-българските отношения на качествено ново ниво

Чавушоглу: Ако до 35 часа кюрдите не се оттеглят ще продължим с военните действия в Сирия

Шумен получи част от личната библиотека на Войников

Ценно дарение от родственик на Добри Войников получи Регионалният исторически музей в Шумен и то вече е предоставено на къщата-музей „Добри Войников“. Жестът е на Иван Пенчев, пра-пра племенник на бележития възрожденец по линия на неговата сестра Съба.

Дарението съдържа над 150 печатни издания, ръкописи и 96 броя вестници и списания – „България”, „Български книжици”, „Читалище”, „Периодическо списание на българското книжовно дружество”, „Metropolitan Tabernacle Pulpit”, публикувани в периода 1858 – 1873 г. Старопечатните издания са от края на XVIII до средата на XIX в. и включват литургическа литература на гръцки и старобългарски език, нотни текстове, сметководни книги, учебна и художествена литература.

Има издания на руски, румънски, английски, френски, гръцки, сръбски, включително и няколко речника. Интерес предизвиква програмата за обучението в Роберт Колеж на Анастас Стоянов, нравоучителните беседи и два илюстровани атласа.

Прекарал част от детството си в дома на Войников в Шумен, Иван Пенчев е предоставил и старинен ключ, съответстващ на дървена ракла в къщата-музей. Друга семейна реликва, също дарена на музея, е свързана със събитие от 17 май 1866 г. На този ден в Гранд театър–Букурещ актьорите от Българското театрално дружество представят Войниковата пиеса „Райна княгиня” пред румънския княз Карол І. Представлението преминава с изключителен успех. Доказателство за това е брошка с диаманти и сапфир, поставена лично от княза на вратовръзката на Войников след представлението. Бижуто също е част от дарението.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.