Щайнмайер предупреди Ердоган: Спрете нелепите сравнения с нацистите

Президентът на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер призова държавния глава на Турция Реджеп Ердоган да престане да сравнява властите в европейските държави с нацистите и да не вреди на партньорските отношения, информира БНТ.

В реч на съвместно заседание на Бендестага и Бундесрата след церемонията по полагането на клетва като президент Щайнмайер призова: „Спрете най-после нелепите сравнения с нацистите, не късайте тънката нишка на връзките с тези, които желаят партньорски отношения с Турция”.

Президентът Щайнмайер настоя Ердоган да „зачита върховенството на закона и свободата на медиите и журналистите” и призова: „Освободете Дениз Юджел”.

На 17 февруари стана известно, че 43-годишният Юджел, който има турско и германско гражданство, е бил задържан от турската полиция по подозрение в участие в терористична организация, неправомерно използване на информация и пропаганда на тероризма. След две седмици съдът реши журналистът да бъде задържан под стража докато трае следствието. Срокът на такова задържане по турските закони може да е до 5 години.

До момента турските власти не са осигурили достъп на служители от германското консулство до журналиста.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа