Ще гледаме във фейсбук избора на старозагорски митрополит

Стара Загора ще има нов митрополит за Рождество Христово. Това съобщи днес назначеният за провеждане на избора му Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, предава БГНЕС.

За първи път всеки може да гледа на живо във Фейсбук как гласуват епархийските избиратели. На 4 декември ще се проведе епархийският избор, на който право да гласуват имат 36 делегати – по трима свещени служители и трима миряни от всяка една духовна околия. Изборът е исторически, защото това става, само когато постът е овакантен, а в случая имаме и жив митрополит, който поради здравословното си състояние не може да изпълнява задълженията си. Делегатите са там по лично предпочитание.

Изборното бюро се състои от трима членове - Западно и Средноевропейски митрополит Антоний и двама свещеници от епархийските избиратели. И в тези избори има урна и тъмна стаичка, но бюлетините се броят пред всички присъстващи. Осемте кандидати за поста са епископите Месемврийски Иаков, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Браницки Григорий, Главиницки Йоан, Белоградчишки Поликарп и Агатополски Йеротей.

Епархийските избиратели трябва да отбележат двама от тях в изборната бюлетина. Митрополит Антоний е изпратил до всеки един от имащите право на глас възвание, в което призовава да приемат с голямо усърдие избора, който им е предоставен, защото от тях зависи дали ще бъде продължено делото на митрополит Галактион. Те са отговорни пред Бог и цялата църковна общност. Получилите подкрепата на 50 процента + 1 глас от избирателите или първите двама с най-много гласове ще са предложени на Каноничния избор, на който митрополитите от Светия синод ще изберат новия митрополит на Старозагорската епархия. Очаква се новоизбраният митрополит да проведе първата си официална служба навръх Рождество Христово в катедралния храм „Свети Димитър“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България