На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Ще защити ли Путин Русия от униженията на САЩ? Безсилието на властите е в техните собствени ръце

Руснаците и китайците засега не си изиграват козовете

Пол Крейг Робъртс е доктор по икономика, бивш зам.-министър на финансите на САЩ по икономическата политика в администрацията на Роналд Рейгън. Работил е като редактор и журналист за вестник Wall Street Journal, за списание Businessweek и информационата агенция Scripps Howard News Service. Бил е автор на постоянна колона във вестник „The Washington Times“. Автор е на многобройни книги, посветени на най-големите проблеми на нашето съвремие.

Властите на Русия и Китай са пълна загадка. Те държат в ръцете си всички карти в санкционните войни и седят, без да имат и най-малката представа как да разиграят тези карти.

Руснаците няма да получат и най-малката помощ от западните медии. Тези само замъгляват темата, като акцентират на това, че руските власти не искат да лишат своите граждани от потребителски стоки на Запада. А именно това са целите на санкциите на Вашингтон.

Властите на Русия и Китай са в ръцете на Вашингтон, защото и в двете страни, мислят, че капитализмът е победил, защото бързо възприеха американските неолиберални икономически възгледи. Но това е пропаганда, която обслужва американските интереси.

В продължение на години НАСА не може да функционира без руските ракетни двигатели. Но въпреки всички санкции, унижения, обиди, военни провокации, руските власти все още изпращат на НАСА тези двигатели. Защо? Защото руските икономисти казват на властите, че чуждестранната валута е от съществено значение за развитието на Русия.

Европа зависи от руските енергийни ресурси, така че нейните заводи да работят, а къщите им да бъдат топли през зимата. Русия обаче не блокира доставките на енергийните ресурси в отговор на участието на Европа във вашингтонските санкции, защото руските икономисти казват на властите, че чуждестранната валута е от съществено значение за развитието на Русия.

Аз и Майкъл Хъдсън, многократно обяснявахме, че това е глупост. Развитието на Русия в никакъв случай не е свързано с притока на чуждестранна валута.

И в края на краищата, и самите руснаци са убедени, че чуждестранните инвестиции служат само за изсмукване на печалбите от руската икономика!

Руснаците също така са убедени, че трябва свободно да търгуват с валутата си, като по този начин излагат рублата на манипулациите на пазарите на чуждестранна валута. Ако Вашингтон иска да организира руска валутна криза, то всички, Федералният резерв на САЩ и неговите васали – централните банки на Япония, ЕС и Великобритания, ще направят, дъмпинг на рублата. Заради по-голямата печалба към тях ще се присъединят и хедж фондовете, и спекулантите.

Неолибералните икономически възгледи са фалшиви и измамни. А руснаците ги възприеха! Същото направиха и китайците.

Да предположим, че при всички тези обвинения срещу Русия за Скрипал, Путин заеме твърда позиция и каже: „Британските власти лъжат през зъби. Същото правят и властите на всички други страни, включително Вашингтон, като повтарят тази лъжа. Русия счита тази лъжа за силна провокация. Тази лъжа е част от пропагандата, чиято цел е да подготви народите на Запада за военна атака срещу Русия. Непрекъснатите потоци на безполезни лъжи и военни маневри по нашите граници убедиха Русия, че Западът възнамерява да разгърне война. Последствията ще бъдат пълното унищожаване на Съединените щати и техните марионетки“. Всичко! Това би прекратило всички неоправдани провокации, военни учения и санкции.

Вместо това чуваме за „недоразумение“ с нашите „американски партньори“, което само ги насърчава за още по-големи лъжи и повече провокации.

Има и по-мек отговор – Путин може да обяви: „Тъй като Вашингтон и европейските раболепни марионетки, наложиха срещу нас санкции, ние ще спрем доставките на ракетни двигатели за САЩ и на енергийни ресурси за Европа, доставките на титан за американските авиостроителни компании, ще забраним полетите над нашата територия на американската транспортна и пътническа авиация и ще въведем наказателни мерки срещу всички американски фирми, опериращи в Русия.“

Може би една от причините, поради които Русия не прави това, е погрешното убеждение, че има нужда от парите на Запада и добрата му воля, но Русия трябва да мисли, че Вашингтон иска да я изтласка от европейския енергиен пазар, за да доставя своя природен газ за Европа, но няма необходимата инфраструктура за това. За да се създаде такава инфраструктура, ще са необходими няколко години, а през това време в Европа ще има огромна безработица и континентът ще замръзне за няколко зими.

Ами Китай? Китай е домакин на голям брой големи американски корпорации, включително Apple, най-голямата корпорация в света. Китай може просто да национализира без никакви компенсации всички глобални корпорации, опериращи в Китай, по начина, по който Южна Африка направи срещу белите фермери, без да срещне никакви протести от Запада. Вашингтон би бил залят от представителите на глобалните корпорации, искащи отмяна на всички санкции срещу Китай и пълно подчинение на правителството на Вашингтон на китайските власти.

В допълнение към това, Китай би могъл да хвърли всички закупени от него съкровищни облигации на САЩ на стойност 1,2 трилиона долара. Федералният резерв бързо ще отпечата парите, за да купи тези облигации, така че цената им да не се срине. Но Китай може да отхвърли тези долари, с които Федералният резерв възнамерява да изплати облигациите. Доларът ще се срине и няма да струва дори колкото и венецуелския боливар, освен ако Вашингтон не нареди на марионетните централни банки в Япония, Великобритания и ЕС да отпечатат валутите си в количества, за да изкупят тези долари. Тази стъпка, дори и да не бъде приложена, ще предизвика огромен шок в т.нар. „Западен алианс“, но всъщност това е империята на Вашингтон.

Защо руснаците и китайците не си изиграят козовете? Причината е, че съветниците на техните лидери са с мозъци, промити от неолиберализма. Промиване на мозъци американците организираха за руснаците по времето на Елцин, и то се вкорени в руските държавни институции. Веднъж попаднала в този капан, Русия е само заседнала патица за Вашингтон.

Случаят с Турция е чудесна възможност Русия и Китай да изтеглят Турция от НАТО. Тези две страни могат да предложат на Турция членство в БРИКС, търговски споразумения и взаимни споразумения в областта на сигурността. Китай би могъл лесно да изкупи турските лири от валутните пазари. Същото може да се направи и с Иран.

Но въпреки това, нито Русия, нито Китай са способни на решителни действия. Тези две страни, точно както и Турция, са подложени на атака от Вашингтон, но само седят и си смучат палците.

*Статията е публикувана в svpressa.ru Превод за “Труд” Павел Павлов

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. Елементарно САЩ са тези, които предизвикват КРИЗА, съспиват държават и се отгелят а лед тях само „цветя и рози“ !
  Примери много за наложения от САЩ нов ред – Афганистан, Либия, Ирак, Сирия …
  ВСЕ ПРОЦЪФТЯВАЩИ ДЕМОКРАЦИИ и проспериращи икономики !
  Иначе казано, ТРЯБВА или да си прост или да нямаш избор за да се подведеш по ЛЪЖИТЕ и провoкациите на сашшшшшшшшшшшшшшшшшшш

 2. За писанията на този измислен американски анализатор може да се каже само:“ Още един „полезен“ идиот.“ Защо никой не закачаше Русия и нямаше санкции, докато тя се държеше като нормална държава и спазваше международните договори? Санкциите са само една малка стъпчица за укротяване на международния агресор, готов да налапа едва ли не цялата земя. А писанията на автора са толкова жалки, че могат да предизвикат само присмех с несъстоятелните си твърдения и псевдоанализи.

  1. да смуче американския е нормално за слабоумната евроатлантическа подлога опетков… но не и за свободния човек.
   Въпрос на ценности.

   1. Е, ти нали
    смучеш кремълския!?
    Защо завиждаш?
    Радвай се!
    а ето ти и сайтче – да четеш повечко от въпросния „експерт“:
    paulcraigroberts.org/
    Успех в четенето

    1. Ц. Баща ти е смукал кремълския, също както ти смучеш козяшкия…
     И както всички евроатлантици са свукали и двата.
     Факт.

 3. Чудесна статия. Дори и не коректна, показва ядно, че путин не е правилният лидер и трябва да бъде свален, заедно с цялата си некадърна клика.
  Иде времето на громико…
  Пп. За олихофрените: русия все още купува американски дълг.

  1. От 96 милиарда долара в началото на годината – лъм 15 август русия притежава 14 милиарда долара държавни ценни книжа на САЩ (разбирай дълг)
   Така, че не лъжи, че русия все още купува американски дълг!
   Целият проблем е, че няма какво друго да купи, което няма да се обезцени!

   1. Купува злато. Според някои са с повече златни резерви от китай.
    Кофти, но факт.

 4. „измисления анализатор“ е бил зам.министър на финансите при Рейгън….а ти кой си гаврош

 5. Купува на баба ти хвърчилата. Продаде абсолютно всичко и гласи забрана за разплащания в долари на всички банки в БРИКС. Ще работят със всички други валути ,но не и с долари. Половината бюджет на САЩ ще отлети, а външния дълг на САЩ ще стане 50 трилиона. А честито…

  1. Явно си прав за изкупуването… не съм бил „ъп то дейт“…
   Но много бързо отписваш долара.

 6. „В допълнение към това,Китай би могъл да хвърли всички закупени от него съкровищни облигации на САЩ на стойност 1,2трилиона долара.Федералния резерв бързо ще отпечата парите,за да купи тези облигации,така че цената им да не се срине.“
  Абе, този дето пише статията или този дето го цитират не е в час.Как ще ги напечата на момента/за долара става на въпрос/и няма да повлияе на стойността…?Този е някакъв измислен анализатор,дето няма връзка с главния мозък и ръси простотии на поразия.

 7. АБСОЛЮТНО ТОЧНА СТАТИЯ.НО ПРИЧИНАТА НЕ Е НАИВНИЯ НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ,А ПРОСТО НА ВЛАСТ Е ШАЙКАТА НА АЛИ БАБА И 40-ТЕ РАЗБОЙНИКА

 8. Дами и господа Господин ПУТИН знае какво иска какво прави и какво МОЖЕ просто изчаква момента на хаус И почва да стиже ПЕРЧЕМИ от кръста на горе !! И дано БОГ. ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО ВЛАСТТА Е НАГАЗИЛА ВЪВ ФЕКАЛЙИ ДО ШИЯТА заради САЩ евала на Ердоган !

 9. Руснаците нямат нужда от защита,но янките в последните години са живи за оплакване.Мужика ги бие и им се подиграва напоследък където му се покажат насреща.Изтрепа им прокситата в Чечня.За няколко дена ги изгони от Осетия и Абхазия.Глътна и Крим без пушка да пукне и е на път да прибере Донбас.За нула време ги измете от Сирия и не смогват да си евакуират прокситата. Остава да си поиска и Аляска обратно за да е резила на краварите пълен.

 10. Коментара е част от същата тази западна пропаганда…видите ли колко е зле в Русия.Слава богу,че Путин избягва войната,Това не значи,че винаги ще е така.Дори от анализа,разбирате какви последици ще има за Америка и Европа една такава руска радикална реакция.А България?Тя ще се окаже зона на военни действия със всички проитичащи от това последици.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.