Ще има мъжко противозачатъчно хапче

Науката отдавна разработва варианти на контрацепцията за мъже, но безуспешно – освен традиционните презервативи и вазектомията се тестват разнообразни таблетки, гелове и дори инжекции, които нямаха съществена ефективност. На ежегодната конференция на Ендокринното общество в Ню Орлиънс медиците от Вашингтонския университет в Сиатъл с участието на техни колеги от Биомедицинския научноизследователски институт в Лос Анджелис обявиха за разрешаването на този проблем.

Препаратът 11-beta-MNTDC (11-бета-метил-19-нортестостерон-17-бета-додецилкарбонат) е във вид на противозачатъчни таблетки. Новият орален контрацептив съдържа форма на прогестерон, а за компенсиране на снижаването на мъжките полови хормони в организма – андрогени.

Създателите гарантират, че доброволците, приели препарата, са запазили окосмяването си, ниския тембър и мускулната маса, освен това липсвали значителни странични ефекти.

Учените ще продължат изпитанията с мащабни тестове, които могат да продължат с години. Само при успешното им завършване мъжките противозачатъчни хапчета ще бъдат пуснати на пазара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл