Ще искаме от Турция да намали мощността на радиопредавателите си

България ще изиска от Турция да намали мощността на някои радиопредаватели и да промени ъгъла на излъчване. Това каза председателят на КРС Веселин Божков по БНР.

"Ефектът на топлото море" е причината през лятото да се чуват множество турски радиостанции по Черноморието, посочи Божков. За пример, на втори август в Созопол са засечени 80 такива с добро качество. При последната проверка, при по-хладно време, те са били 13, добави той. Измерванията през тази седмица са извършвани съвместно с турския регулатор и сме предприели мерки", поясни Божков.

"Първо ги накарахме да си извадят RDS кодовете за разпознаване на съответната станция, да си намалят мощността на излъчване, да си подобрят ъгъла на излъчване на блендата. Те могат да си излъчват със сто киловата, ама да си бъде обърнат към турската страна, а не към България", посочи шефът на КРС.

Трябват инвестиции и от страна на българските оператори, за да се чуват повече наши радиостанции и с по-голяма мощност, добави Веселин Божков. Той беше категоричен, че няма смущение на наши честоти от страна на турски медии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България