На 17 февруари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 17.02.2020

Марк Твен бил навестен от духа на дъщеря си Писателят познавал телепатията

2019 е най-лошата година за германското производство

На круизния кораб в Япония има 40 заразени с коронавирус американци

Лондон спира кранчето за нискоквалифицирани Нови правила след излизането на кралството от ЕС

Северна Македония разпусна парламента си

Турове в ромските къщи на Видин и Монтана Проектът за реклама на маршрутите се финансира по трансграничната програма с Румъния

Възобновяват фериботната връзка между Гърция и Кипър, 30 часа ще се пътува

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 17 февруари 2020

Четирима загинаха при катастрофа на малък самолет в Южна Франция

Ваксината за варицела в аптеките през март От тази година имунизацията е препоръчителна

Станислав Владимиров: Нивото на язовир „Студена“ се е повишило с 80-90 сантиметра

Емил Димитров направи извънредна проверка на нерегламентирана площадка за отпадъци в село Калипетрово

Арест за изобличител на кандидат на Макрон Пьотър Павленски е задържан за инцидент с насилие

Ще отвърне ли Европа? Щатите искат да спрат „Север поток-2“

Тревожността в германските икономически среди нараства

Американците са решили да не позволят въвеждането в експлоатация на „Северен поток-2“. Руснаците искат да се опитат да решат проблема като преоборудват собствените си кораби. Най-вероятният кандидат, който би могъл да поеме полагането на последните километри, е кораба „Академик Черски“. Това е руски кораб за полагане на тръби, построен през 2015 г., който отговаря на условията на работа в датските териториални води. Но според съобщения в пресата „Академик Черски“ последно е бил близо до Владивосток, в Тихия океан.

Според експерти само прехвърлянето на кораба до Балтийско море ще отнеме около два месеца. Друг руски кораб за полагане на тръби – „Фортуна“, който се намира по-близо, е оборудван, според експерти, само за полагане на тръби в плитка вода или в крайбрежни зони и следователно не е подходящ кандидат.

Тревожността в германските икономически среди нараства. „Без руски газ амбициозните цели на Германия за опазване на климата в краткосрочен и дългосрочен план не могат да бъдат постигнати, ако искаме да поддържаме приемливи цени на електроенергията и съответно на енергийната промишленост“, предупреди наскоро председателят на Източния комитет за германската икономика Оливър Хермес в една от неговите речи. Заключението му – ЕС трябва да се научи да се съпротивлява.

„Ако не намерим ефективен отговор на подобни екстериториални санкции, тогава европейската икономика ще се превърне в играчка в ръцете на американци и китайци“, изрази загриженост Хермес.

Има противоотрова, но европейците се колебаят да я използват. Точно както ЕС реагира с ответни такси срещу митата на САЩ, той може и да отвърне със санкции срещу американските компании. Във военно отношение, сравнен с Вашингтон, ЕС може да е джудже, но в икономическо, Брюксел тежи на мястото си, дори е поставен пред САЩ. За американските компании европейският пазар е също толкова важен, колкото американският пазар за компаниите от Европа. Ответните санкции биха били болезнени за САЩ.

(Със съкращения, превод “Фокус”)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.