Ще отвърне ли Европа?

Щатите искат да спрат „Север поток-2“

Тревожността в германските икономически среди нараства

Американците са решили да не позволят въвеждането в експлоатация на „Северен поток-2“. Руснаците искат да се опитат да решат проблема като преоборудват собствените си кораби. Най-вероятният кандидат, който би могъл да поеме полагането на последните километри, е кораба „Академик Черски“. Това е руски кораб за полагане на тръби, построен през 2015 г., който отговаря на условията на работа в датските териториални води. Но според съобщения в пресата „Академик Черски“ последно е бил близо до Владивосток, в Тихия океан.

Според експерти само прехвърлянето на кораба до Балтийско море ще отнеме около два месеца. Друг руски кораб за полагане на тръби - „Фортуна“, който се намира по-близо, е оборудван, според експерти, само за полагане на тръби в плитка вода или в крайбрежни зони и следователно не е подходящ кандидат.

Тревожността в германските икономически среди нараства. „Без руски газ амбициозните цели на Германия за опазване на климата в краткосрочен и дългосрочен план не могат да бъдат постигнати, ако искаме да поддържаме приемливи цени на електроенергията и съответно на енергийната промишленост“, предупреди наскоро председателят на Източния комитет за германската икономика Оливър Хермес в една от неговите речи. Заключението му - ЕС трябва да се научи да се съпротивлява.

„Ако не намерим ефективен отговор на подобни екстериториални санкции, тогава европейската икономика ще се превърне в играчка в ръцете на американци и китайци“, изрази загриженост Хермес.

Има противоотрова, но европейците се колебаят да я използват. Точно както ЕС реагира с ответни такси срещу митата на САЩ, той може и да отвърне със санкции срещу американските компании. Във военно отношение, сравнен с Вашингтон, ЕС може да е джудже, но в икономическо, Брюксел тежи на мястото си, дори е поставен пред САЩ. За американските компании европейският пазар е също толкова важен, колкото американският пазар за компаниите от Европа. Ответните санкции биха били болезнени за САЩ.

(Със съкращения, превод “Фокус”)

Коментари

Задължително поле