Ще уволнят ли шефа на РПУ Карнобат

Прокуратурата да лови „чадъри“ вместо „едри риби“

Арести в сянката на едрия бизнес. Интерпол издирва хотелиера Арабаджиев. Алкохолният бос Стайков лежи в килия. Е, и?

Всичко това прилича на удар по мафията и би могло да ни радва, тъй като мафията души държавата и бъдещето на децата ни, които още не са избягали. Само че все още не е ясно дали компетентните органи удрят така, че да се скъса връзката между престъпността и властта, или гъделичкат някого...

От зам.-главния прокурор Сарафов чуваме нещо много познато - че прокуратурата ловяла „едри риби“, а не цаци и че точно така трябвало да се прави. Сигурно трябва - нали на това ни учеха и евродокладите. Като министър отличник Цветанов ловеше цели пасажи - акули, медузи, октоподи и всякакви твари. Благодарение на него ние разбрахме, че проблемът не е в риболова, а е в това, че вместо да изпържи рибите, властта ги храни, а те й изпълняват желания - като в приказката за златоперката и рибаря. Ако искате примери, вижте бизнеса на Арабаджиеви и Стайкови. Те определено са нахранени. С обществени поръчки от най-апетитните и актуалните. За санирането. И за европредседателството. Разследваният за пране на пари и данъчни измами Арабаджиев е избран с конкурс да приюти в хотела си европолитическия елит. А разследваният за контрабанда и фалшиви цигари Стайков го е поил тоя елит - елита на Европа, да! - с ракия от своя Винпром Карнобат. Ето ви за доказателство цитат от „партньорска публикация“:

„ Уникалният вкус на Карнобат, любимата на Брюксел ракия „Кехлибар“ даде повод на Ангела Меркел, Жан Клод Юнкер, Еманюел Макрон, Доналд Туск, Себастиян Курц, Виктор Орбан, Антонио Таяни и останалите лидери на ЕС, да вдигнат историческа наздравица за европейското бъдеще на Западните Балкани.“

Прочетохте ли това? Не ви ли се стори, че някой се подиграва с нас? Кой? Дали е изпълнителната власт? Или министърката на председателството? Или самите европейски лидери? Или Миню Стайков?

Напоследък ни разсмива следният виц:

- Защо в Карнобат цигарите са сухи?

- Имат си чадър, затуй.

Виц, виц, обаче хората си мислят: Не е ли по-добре „чадъри“ да лови прокуратурата? С риболова не стига доникъде.

Да вземем карнобатската фабрика за цигари. В Карнобат за нея знаели от сума време и бебетата, и бабите. Само кметът не знаел - дето синът му бил хазяин на фалшификаторите и полицията - и тя нито чула, ни видяла. Криминалното предприятие се помещава в бившата мандра, до жп гарата и срещу склад за сол, наоколо е денонощно пълно с народ. Смрад излиза от прозорците, камиони влизат в двора. Съседният завод за алкохол се посещава често от митничари. Те всичките ли страдат от хрема, хронично? И на ченгетата ли носовете им са запушени? Или някой им е избол очите? И им е турил памук в ушите?

Тук е мястото и друго да попитаме: тия, дето уволниха харманлийския катаджия, че не глобил бай Георги и комшията му с „тротОнеДката“, след като двамата се кюснаха без последствия, няма ли да уволнят и шефа на карнобатската полиция - ако не за друго, по здравословни причини - че е глухоням и сляп като прилеп? Ами шефа на местната митница? Той малоумен ли е, или изпълнителен?...

Относно „Карнобат табак“ още въпроси чукат на вратата. Как да продължаваме да вярваме на статистиката за цигарената контрабанда? МВР и близките до него НПО-та твърдят, че незаконното производство на папироси у нас вече го няма, но намалява, а доколкото го има, е в законните фабрики. Те са три - в Пловдив, Стара Загора и Благоевград – и работят в присъствие на митничари. Но пък Ревизоро, като шеф на парламентарната комисия по контрабандата, разказа завчера, че са разбити пет тайни фабрики за цигари - в Карнобат, Калугерово, Тутракан, Дупница и Горна Оряховица. А в съда, който остави в ареста Стайков, научаваме, че имало още една - в Ихтиман - обаче някой си съдия не разрешил подслушване и тя тъй си останала някъде там...Как мислите - дали, когато и нея решат да разкрият, някоя дърта циганка няма да каже по телевизията: „Аз я знам тая фабрика от млада булка“? Накратко казано: дали няма да се окаже накрая, че докато управляващите се хвалят, че са погребали контрабандата, нелегалните фабрики за цигари у нас са два пъти повече от легалните?

От друга страна, някой учен юрист беше казал: "Когато политиката влезе в съдебната зала, правото си излиза оттам." Всеки съдебен репортер от опит знае, че това е съвсем вярно. Затова надеждите за правосъдие след хайките за тъй наречените олигарси се изпаряват с всяко едно политиканско изказване.

Съобщава се например нееднократно, че карнобатският винен бос Миньо Стайков бил приятел с карнобатския зърнен бос Бенчо Бенчев, който пък бил приятел с Митьо Очите. При това приятелството се обявява за съставомерно и укоримо, понеже Бенчо е общински съветник от опозицията. А не се брои за укоримо това, че Миню е мъж с широка душа и в нея има място за много приятели - и от БСП, и от АБВ, и от ГЕРБ, и от ДПС, и от ПФ, и от Карнобат, и от София, и от Ихтиман, а и от Брюксел даже, както се видя по трапезите на българското европредседателство и по веселото настроение на хер Юнкер, да ме прощава...Това за душата на Миню не е класифицирана информация - с нея е наясно всеки, който е виждал фотографиите с компаниите на рождените му дни, на сватбата на сина му и на предизборните мероприятия в Карнобат. Смешно е да се разправя, разбира се, че Миню бил саможив и единственият му душеприказчик бил Бенчо, който също бил темерут и със силните на деня изобщо не другарувал. Но има нещо още по-смешно: то е, че най-много небивалици за Миню разправят тия, дето са му изпили най-много ракия.

 

Хлад в прокурорската жега

Има нещо, което охлажда въодушевлението на народа в прокурорската жега. То е споменът за МВР-пикчърс в годините, когато Цветанов беше министър. Той кръщаваше арестите – "Дедесари", "Апаши", "Октоподи", "Медузи"  и тъй нататък. Сегашните арести кръстник си нямат, но въпреки това приличат на някогашните. Да, във филмите за тях няма хора по бели гащи или проснати по очи на земята. Но има пачки, бентлита, камини с позлатени ангели, блондинки с дебели гердани и прочие гадове. Хората си падат по криминалета, вярно. Но повторенията им някак не ги въодушевяват. Сигурно защото още плащаме за именитите екшъни по присъди на Страсбург.

Коментари

Задължително поле