Ще ходят ли принц Хари и Меган Маркъл по БГ килим

Пъстра красота от Родопите радва кралски особи на Острова

В килимарския цех в Костандово още не знаят – ще правят ли килим за принц Хари и Меган Маркъл, чиято сватба е идната седмица на 19 май. Преди време хората научили, че отново ще правят подарък за кралски особи от Острова, както преди години за Уилям и Кейт Мидълтън.

Официално потвърждение обаче още няма. За направата на подобен килим са нужни около 6 месеца.

През 2011 г. принц Чарлз прави подарък за сватбата на Уилям и Кейт Мидълтън. Доверява се на цеха в Костандово, защото вече в родопското село са правили килими за други кралски особи.

Началото е през 2001 г., когато в Костандово получават поръчка за килим, който да краси лятната резиденция на кралица Виктория (1819-1901) - Озбърн Хаус., разказа пред „Труд“ Надя Парпулова, дъщеря на собственика на предприятието.

До този момент предприятието преодолява много трудности. През 1994 година Дейвид Бамфорд, който е съветник на Тръста за съхранение на културното наследство на Острова, пристига в България на проучвателна мисия относно традициите в килимарството. Неговата цел е да намери място в Европа, където да организира специализирано производство на сложни килими-шедьоври, които впоследствие да бъдат част от култуното наследство на Европа.

Последното място, което Бамфорд посещава, е Велинград. Преди това негови съветници му казват, че това е безсмислено, защото директорът там - Нино Парпулов, е инженер, а не специалист килимар. Бамфорд обаче среща млад, усмихнат и много амбициозен българин, който, към онзи момент успешно работи за износ в САЩ.

През 1998 година е основан ХЕМУС в партньорство между Нино Парпулов и Дейвид Бамфорд, след като държавата решава да закрие държавната фирма, въпреки че тя е действаща. Това е шок за работниците и за самия Нино, но за щастие те вече са спечелили доверието на Дейвид и той решава да стартира мечтаното специализирно производство именно с тях.След три години обучение и правене само на мостри идва поръчката за Озбърн Хаус. Самият принц Чарлз също е очарован от килимите от Костандово.

 

Клиенти

Поръчки за Тони Блеър и Мик Джагър

От 2001 досега са изпъленени стотици емблематични изработки за Острова, а сред тях са обекти като Аник Касъл, Лайм Парк, Станидж парк, Рагли Хаус и Уестън Парк. По костандовски килими в тези сгради ходят политици, филмови актьори и множество постители. Има много други световноизвестни личности, които поръчвали килими от Костандово като Мик Джагър, Тони Блеър, Джейн Чърчил и кралица Беатрикс. На семейството се доверяват дори от филма „Трансформърс”.

Коментари

Задължително поле