Запазваме номера при продажба на автомобила

Людмил Ангелов с почит към Рахманинов

Обезщетения само за изрядни фермери

Кола блъсна майка с бебе в количка на пешеходна пътека в София

Разходите за здраве увеличени с 44 на сто Живеем с 590 лв. на месец

Близките на Криси искат присъдата за убиеца да остане без промяна Мирно бдение преди заседанието на Апелативния съд в Бургас

ВМРО изкарват вандалите от гробищните паркове

Дават повече пари за кардиохирургия

Електронните търгове свалят цените на лекарствата

ВМА: Двамата български студенти, завърнали се от Китай, нямат коронавирус Изписани са от болницата

АПИ: 690 превозни средства са засечени без електронни винетки днес до 17 ч.

Министерството на правосъдието изпрати до ОАЕ искането за екстрадиция на Васил Божков

Електротабло предизвика пожар на Орлов мост

Газова бутилка се взриви в Поморие Пенсионерка се отърва на косъм

Неми филми и музика на живо в кино „Влайкова” Показват класически ленти от Германия

Ще ходят ли принц Хари и Меган Маркъл по БГ килим Пъстра красота от Родопите радва кралски особи на Острова

В килимарския цех в Костандово още не знаят – ще правят ли килим за принц Хари и Меган Маркъл, чиято сватба е идната седмица на 19 май. Преди време хората научили, че отново ще правят подарък за кралски особи от Острова, както преди години за Уилям и Кейт Мидълтън.

Дизайнът за лятната резиденция на кралица Виктория - Озбърн Хаус.
Дизайнът за лятната резиденция на кралица Виктория – Озбърн Хаус.

Официално потвърждение обаче още няма. За направата на подобен килим са нужни около 6 месеца.
През 2011 г. принц Чарлз прави подарък за сватбата на Уилям и Кейт Мидълтън. Доверява се на цеха в Костандово, защото вече в родопското село са правили килими за други кралски особи.
Началото е през 2001 г., когато в Костандово получават поръчка за килим, който да краси лятната резиденция на кралица Виктория (1819-1901) – Озбърн Хаус., разказа пред „Труд“ Надя Парпулова, дъщеря на собственика на предприятието.

До този момент предприятието преодолява много трудности. През 1994 година Дейвид Бамфорд, който е съветник на Тръста за съхранение на културното наследство на Острова, пристига в България на проучвателна мисия относно традициите в килимарството. Неговата цел е да намери място в Европа, където да организира специализирано производство на сложни килими-шедьоври, които впоследствие да бъдат част от култуното наследство на Европа.

Последното място, което Бамфорд посещава, е Велинград. Преди това негови съветници му казват, че това е безсмислено, защото директорът там – Нино Парпулов, е инженер, а не специалист килимар. Бамфорд обаче среща млад, усмихнат и много амбициозен българин, който, към онзи момент успешно работи за износ в САЩ.

През 1998 година е основан ХЕМУС в партньорство между Нино Парпулов и Дейвид Бамфорд, след като държавата решава да закрие държавната фирма, въпреки че тя е действаща. Това е шок за работниците и за самия Нино, но за щастие те вече са спечелили доверието на Дейвид и той решава да стартира мечтаното специализирно производство именно с тях.След три години обучение и правене само на мостри идва поръчката за Озбърн Хаус. Самият принц Чарлз също е очарован от килимите от Костандово.

 

Клиенти

Поръчки за Тони Блеър и Мик Джагър

От 2001 досега са изпъленени стотици емблематични изработки за Острова, а сред тях са обекти като Аник Касъл, Лайм Парк, Станидж парк, Рагли Хаус и Уестън Парк. По костандовски килими в тези сгради ходят политици, филмови актьори и множество постители. Има много други световноизвестни личности, които поръчвали килими от Костандово като Мик Джагър, Тони Блеър, Джейн Чърчил и кралица Беатрикс. На семейството се доверяват дори от филма „Трансформърс”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.