На 16 декември 2018 да почерпят

Пътят на Петър през огън и лед Авантюристът се готви да покрие „Тройната корона” през март

Червеното цвекло нормализира кръвното налягане Подходящи за консумация са и листата

Арестувани са четирима души, включително двама полицаи, за „обида на турското знаме и нация”

Млада жена бе блъсната на пешеходна пътека в центъра на столицата

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакво едностранно действие в Сирия

Банско е № 1 и ще остане № 1, заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

Спешна среща между Спас Русев и Славиша Стоянович

Президентът Радев в Йордания: Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество

Коледата невъзможна за „Левски“, „сините“ пак трагични далеч от „Герена“

Десислава Радева за полицейска проверка през февруари: Стоях в колата на НСО ни жива, ни умряла Тежковъоръжени жандармеристи дърпали шофьора й за ревера

Пилот загина, след като изтребител се разби при кацане в Украйна

Порошенко обяви създаването в Украйна на автокефална православна църква

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов

Вижте от птичи поглед как върви строежът на хотел Hyatt Regency в София

Що е експлоатация и има ли почва тя у нас?

 

Възторжено се повтаря как живеем в най-щастливия свят на „свободата“ и „демокрацията“

След предишната ми статия в „Труд“ за това, че българските политици ги е страх да кажат, че сме направили преход към капитализъм и прикриват това с приказки за „преход към демокрация“, се обади виден финансист с акламации за нея и с молба да напиша нещо за експлоатацията. Сетих се по този повод за разговора преди години с един от лидерите на водеща лява партия у нас, в който стана дума, че езикът, който използват, е като на десните партии. Попитах го защо не казват думи като „експлоатация“, „класи“, „капитализъм“, а той притеснено отвърна, че така ще кажат, че не били „реформирани“. „Но лидерът на лейбъристите във Великобритания Ед Милибанд на последните избори обеща, ако ги спечелят „да премахне експлоатацията“, а в САЩ Обама произнесе специална реч в Конгреса, посветена на нарастващото „класово разделение“. Позовете се на тях“ – реагирах аз. За съжаление нищо не последва.

Затова и поздравявам за откровеността Владислав Горанов, който призна, че има „класов подход“ по отношение на доходите. Като ги е страх левите, един десен политик бе честен и им каза истината за това, което правят. Този класов подход се вижда и в програмата на новото правителство, в която се запазват основните параметри и условия, които направиха днешните българи най-експлоатираната нация в Европа. Ето основните механизми на тази експлоатация, които действат 27 години, ще продължат да действат и с това правителство.

Първият е свързан с експлоатацията като принудителен труд. Според  доклад за робството в света през 2016 г. България е на 32-ро място по брой на роби на човек от населението с 29 000 души, заети с принудителен труд, и дори Бенин и Саудитска Арабия са с по-малко роби. Общо в ЕС има около 880 000 роби.

Втори механизъм на експлоатацията е приватизацията. Примерите в това отношение, като се започне от авиокомпанията „Балкан” и се стигне до БТК и „Булгартабак“, са типични за грабежа на гигантско обществено богатство. По различни оценки между 30 и 100 млрд. лева собственост, принадлежаща на всички българи, бе заграбена от няколкостотин днешни едри капиталисти.

Трети механизъм на експлоатацията е юридически свободен труд, при който работещият получава само част от това, което е заработил, а основното се отнема като печалба от собствениците на компании. От началото на ХХІ век по-бедната половина на човечеството, състояща се от 3,6 млрд. души, е получила само 1% от общото нарастване на глобалното богатство, докато половината от него е отишло у най-богатите 1%.

У нас според проучване на Института за икономически изследвания към БАН едва 30% от общата добавена стойност на производството отива в джоба на работника в България, другото е печалба на капиталиста. Данъчната система у нас е с най-голяма изкривеност към косвените, а не към преките данъци в ЕС, с което спасява от облагане богатите за сметка на бедните, и това рязко увеличава също експлоатацията. У нас средната заплата, съотнесена с производителността на труда, е най-неадекватна в ЕС.

Четвърти механизъм е компрадорската зависимост и продажност на българските „демократични“ политици, закрили и разрушили огромно национално богатство по външни указания без каквато и да е компенсация за това. Типичен пример са четирите блока на АЕЦ „Козлодуй“, ликвидацията на българските ракети, отказът от АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“. Под чужда диктовка разрушиха граничните ограждения с Турция, сега експлоатират с десетки милиони българския народ, за да строят нови. Продадоха електроразпределителните дружества и водоснабдителната мрежа на чужди монополисти. Сключиха неоколониални договори с американска компания, която да произвежда ток у нас и да го продава на няколко пъти по-висока цена, отколкото българските централи. В резултат на това милиарди изтичат към Западна Европа и САЩ, а българската енергетика е направена неконкурентоспособна и постепенно фалира.

Петият механизъм е чрез свободния пазар на стоки, услуги, хора, финанси, в който печелят по-силните и губят по-слабите.

Гигантска е експлоатацията на България чрез извличането на човешки капитал от развитите западни страни. Дори президентът Желю Желев призна в едно интервю: „В САЩ са изчислили, че издръжката на един американец от раждането му до завършването на висше образование е 250 хиляди долара. Ако България са напуснали 300 000 висшисти, значи сме загубили 75 милиарда долара”. Такъв мащабен грабеж на национално богатство под маската на неолибералния лозунг за свобода на движение на хора нямаме дори при директното колониално владеене на Африка, Азия и Латинска Америка през ХІХ век от страна на западните колониални държави.

Не по-малка е експлоатацията на страната ни и и на всеки от нас чрез извличане на финансов капитал чрез свободния пазар. Според изследване на базираната във Вашингтон компания «Глобъл файненшъл интегрити» в периода 2004-2013 г. от страната ни са изтекли нелегално 24,768 млрд. долара. Ако умножим тези пари за близо три пъти по-дълъг период от 28 години преход към капитализъм между 1989 и 2017 г., те са вероятно над 70 млрд.

Шестият механизъм на експлоатацията е свързан с господството на финансовия капитал, който доминира над всички останали форми на капитал, и чрез спекулации без реална дейност може радикално да натрупаш ресурси, които не могат чрез реален труд да постигнат милиони работници.

Трудът носи на хората все по-малко доходи, докато рентиери и спекуланти лесно умножават милионите на финансовите пазари чрез спекулации с ценни книжа и валута. Чрез тях не се създава нова стойност, а се присвоява стойност от труда на тези, които го влагат в реалната икономика. Спекулациите на пазарите дават възможност да се спечели повече в сравнение с влагането на съответните средства в реалната икономика. Чрез банковите кризи през 90-те години в България милиони българи загубиха своите спестявания, а от това спечели едно нищожно малцинство от кредитни милионери и банкери.

Българинът е най-експлоатираният човек в ЕС, но парламентарните български политици най-много ги е страх да кажат, че има експлоатация, и говорят неща, които прикриват жестоката експлоататорска реалност. А край нас шестват платените «експерти на прехода», правят маккартистки списъци на хората и медиите, които се осмелят да кажат истината за това наше неолиберално битие, и възторжено повтарят как живеем в най-щастливия свят на «свободата» и «демокрацията». Само дето «комунистите», «ченгетата», «нереформираната съдебна система» и Путин ни пречели да изпитваме голямото блаженство от живота си в него.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Еничарите управляващи България през целия преход от 1989г. Ни направиха роби и работещи бедни. Днес нас робите ни изсмукаха „кръчицата “ от банки , енергийни дружества, моб.оператори и топлофикации.

  1. Не те те направиха роб, нещастнико, ти беше роб на БКП и КПСС и братската дружба. Но това сладко робство толкова ти е изгладило и последните мозъчни гънки, че съвсем си отвикнал да мислиш и повтаряш като папагал мантрите на червените милионери, дето демокрацията им е отнела много, но се ширят в палати и се смеят на тъпотата ти.

 2. Приданов хубаво започва с инфото, че това е явление в целия ес, но пропуща да спомене накрая, че плевнелиев е еманацията на олихофренизма.

  1. Така е. Само и единствено в ЕС има експлоатация. В Русия всички са щастливи и неексплоатирани…в Африка също..Сирия и Турция и те така, защото са с Русия. Там има и демокрация и ценности и 14 000 джамий за да са достатъчно либерални. Докато в ЕС има само лоши и неуки хора като г-н Проданов които откриват топлата вода, че по света (явно само ЕС) има използвачи и лоши хора. А в Русия за 100 долара минимална заплата явно и толкова и произвеждат и не ги експолатират хората де.

 3. Експлоатацията на човек е пропорционално с религии !
  Колкото повече религия толкова повече експлоатация.

 4. Интересно, че по въпроса пишат само хора, дето явно никога не са имали бизнес , в който са давали работа на други хора! Понятие нямат какво е да мислиш как ще е утре, за да осигуриш работа и заплати за тях! Докато в България не се мисли за предприемачите и мениджърите като за най-ценната част от индустрията, нещата няма да вървят – справка Хонг Конг, Китай, САЩ и т.н.!

 5. Да тук Проданов е прав, макар че той е от хората, които имат щастието да не е експлоатиран и добре платен, както преди 9 ноември, така и след него:) България е най-бедната държава в ес, а може и в света, ако се вземе предвид, че много цени са даже по-високи от ес и америка. Енергията, някои храни. Освен това соц. грижи в България са сведени почти до 0 НУЛА:) Даже сега се появи статия, в която пишмана-бобик обяснява, че големите държави го натискали България да вземела заем от тях и да се грижела с тези пари за емигрантите, терористите и всеки, който не го мързи да влезе в разграден двор България. Разбира се, че лъже. Никой не може да го натиска, ако сам той не се натиска поради някакви причини, защото в ес се знае, че България е най-бедна държава, населението й гладува и обикновено подобни страни се освобождават от разни задължения и даже им се дава безвъзмездна помощ както в африка.

 6. Да допълним, че сега, след като ще трябва да се плащат милиони еврета – заеми, които борко ще вземе от “големите“държави с височка лихва, за да се грижи за незаконно навлизащите в България, експлоатацията ще стане още по-невероятно висока. Кой ще плаща тези заеми и лихви. Борко и глутничка ли? Освен това и моралния фактор е убийствен – с една дума ти си плащаш, за да те унищожат. Знаем какви индивиди и религии идват в България и знаем какво значи това за намаляващата ни нация.. Като вица за въженцето..

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.