Юбилеен маратон събира над 100 начинаещи предприемачи

За 54 часа превръщат иновативни идеи в бизнес проекти

Десети юбилеен Start Up Weekend Varna 2018 започва на 25 май в Техническия университет във Варна с финансовата подкрепа на общината. Записалите се за участие над 100 млади програмисти, дизайнери, маркетинг специалисти, икономисти или просто начинаещи ентусиасти ще имат възможност за 54 часа да сформират екип, да претворят идеите си в бизнес проекти и да получат обратна връзка от дългогодишни професионалисти.

За разлика от предишни издания, сега няма определена тема и идеите могат да са от всякакви сфери - образование, индустрия, здравеопазване, мобилни комуникации и др., обясни пред "Труд" един от организаторите - Михаил Милков.

На 21 г. той няма диплома за висше образование, но вече е успешен предприемач със солиден опит в програмирането и развитието на стартиращи компании в международен мащаб.

Организира стартъп уикендите във Варна от самото им създаване преди 5 г. Сега му партнират доайенът Галин Желязков от "Beehive" и четирима студенти от ТУ. "Доволни сме, че тази година 35% от участниците са хора на 30-32 г. Това доказва, че новото мислене и новите технологии вече не са патент само на младежите", добави Милков.

Според него дългите часове на безсъние по време на маратона не са непреодолима бариера. "Тръпката си струва, защото стартът на един бизнес изисква пълна концентрация за дълго, а не работа по график", твърди младият предприемач. И дава примери с родени през уикендите във Варна идеи, които са спечелили доверието на инвеститори и са се превърнали в готови продукти, които се продават. Такава е неговата онлайн платформа за телемедицина, която събира виртуално доктори и пациенти, пести време за запазване на час и дава възможност за видеоконсултации. Сред успелите проекти са приложение за смартфон за подреждане на електронната поща, което изпратило връстник на Милков в Силициевата долина, идентичен продукт, но за менажиране на отоплителни уреди през телефон и устройство, което свързва смартфона с телевизор и го прави "умен".

Авторът му Юлиан Сапунджиев ще е сред менторите на юбилейния уикенд. Преценката за най-добре реализирана бизнес идея ще е на Пламен Петров от Фонда на фондовете, Пресиян Каракостов от Pub Galaxy и Юлиян Бориславов от хостинг компанията ICN, а крайната дума ще имат наши и чужди инвеститори, които също ще следят маратона във Варна. Финалните презентации от него ще бъдат качени на страницата на фондацията Startup Weekend, регистрирана в Сиатъл, което също е шанс най-добрите да получат финансиране за идеите си.

Михаил Милков: В България има бюрокрация, но и много хляб

%d0%bc%d0%b8%d1%85%d0%b0%d0%b8%d0%bb-%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2"В България има много хляб и варианти за развитие. Тук могат да се намерят пари за перспективни идеи, стига човек да е упорит и да не се отказва при първия провал, а да го приема като урок по пътя нагоре", твърди младият предприемач Михаил Милков. Биографията на един от организаторите на Start Up Weekend Varna опровергава мрачните прогнози, че пътят на умните, жадни за знания и можещи млади хора е само през "Терминал 2".

"Това е вариант за хората, които вървят по утъпкания коловоз и не обичат предизвикателствата", категоричен е Милков. С програмиране той се занимава от пети клас, а 2 г. по-късно започнал и да печели. След като се дипломирал в добричката Природо-математическа гимназия открил магията на стартиращите компании. Сега работи предимно с клиенти от САЩ, защото там финансиране за начинаещи идеи се намира най-лесно. Една от тях, която дебютира скоро в 5 индийски града, е за използването на изкуствен интелект в здравеопазването.

"Детайлите са търговска тайна, но в общи линии целта е 30 минути преди човек да получи инфаркт институциите да са наясно с това, дори самият пациент още да не е усетил очевадните симптоми", разкрива Милков. За него е лесно от родината си да работи навсякъде по света и с всекиго. "Важно е само да улучиш точния момент и точните хора за представяне на нова идея", обобщава младежът.

Като най-голямото препятствие пред начинаещия предприемач у нас той сочи бюрокрацията. "Бумащината в институциите е огромна, гълта време, а то е пари. Хубаво е, че нещата започнаха да се променят и хартията отстъпва, но твърде бавно", коментира Михаил. За себе си той е решил проблема, като е регистрирал фирмата си в Естония. Там правителството е дигитално, каквото е и гражданството, чрез което от дистанция Милков ползва всички административни услуги. Надява се някой ден това да се случи и в България, за да прехвърли компанията си в родината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България