Южна Корея намалява стражевите постове на границата с КНДР

Архив

Министерството на отбраната на Южна Корея съобщи, че планира да намали броя на пазачите и екипировката край демилитаризираната зона на границата със Северна Корея, предаде Ройтерс.

Министерството съобщи в доклад до парламента, че планира да намали част от стражевите постове като предварителна мярка, която при успех ще се разшири, за да се осъществи споразумението за „трансформация на демилитаризираната зона в зона на мира“, постигнато по време на междукорейските преговори през април.

Междувременно стана ясно, че Северна Корея е започнала да демонтира ключовите обекти на своя полигон „Сохе“, на който се изпитват ракетни двигатели, предаде ТАСС.

Изследователите от американския университет „Джон Хопкинс“, изучили спътникови снимки от 20 юли на полигона, разположен в западната част на Северна Корея, твърдят, че Северна Корея демонтира зданията, използвани за сглобяването на ракетите. Демонтира се и пускова площадка за балистични ракети.

"Тъй като тези обекти, както се смята, играят важна роля в развитието на технологиите за програмата за междуконтинентални балистични ракети, тези усилия за демонтаж представляват значителни стъпки от страна на Северна Корея за изграждане на доверие“, пише в доклад на университета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия