Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Депутатските заплати скараха партиите (обзор) Гуша за гуша и обиди на „Популист!”

Кирил Ананиев издаде заповед за забрана за влизане на чужденци в България

Отсрочват заеми на граждани до 6 месеца

Нови 636 жертви на коронавируса в Италия, но намалява броят на заразените

Министър Владислав Горанов: И работещите фирми ще ползват мярката 60/40 (обзор)

Ипотеките у нас двойно по-скъпи от еврозоната

Законно ли е да ни намалят заплатата без наше съгласие?

Райфайзенбанк дарява 190 хил. лв. Кампанията “Избери, за да помогнеш” в борбата с коронавируса

Кирил Ананиев издаде заповед във връзка с работата на кооперативните и фермерски пазари

Търсенето на жилища в София се премества на север и запад Разширяват новото строителство извън южните квартали

Русенски ученици рисуват автопортрет с маска Художникът Иван Иванов-Йоаний задава задачи на класа си

Рудозем отмени бедственото положение, 11 села в Смолянско са без ток

СЗО: Вестниците не разнасят коронавируса, нито пък пратките

Юли, жега, култура

Весела Райчинова – Сели, доц. Етиен Леви (композитор) и неговата сестра Вивиан Леви – Райчинова

В Европа юли е месецът на откритите музикални и театрални сцени. Допреди десетина години лятото беше мъртъв сезон за нашите театри и музикални състави, но очевидно ситуацията се променя. От 2013 г. и сега Софийската опера осъществява „Опера в парка” (на територията на Военна академия), а зрители от целия свят закупуват билети за оперните спектакли от формата „Сцена на вековете”. Това са проекти по идея на акад. Пламен Карталов, който изненадва публиката всяко лято с грандиозни мегаспектакли на открито в София и страната: „Опера на площада”, „Опера на върховете – Белоградчишки скали” и др. Вече няколко години на откритата сцена на езерото в Правец се провеждат „Моцартовите музикални празници”, които се откриват днес с концерт на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров.

В Бургас и Созопол до 30 юли хиляди зрители и творци ще се присъединят към проявите на международната лятна академия на изкуствата, организирана от Петя Великова.

Към всички тези културни „ядра” през тази година се присъедини Българският културен център – София (ул. „Веслец” 13). Това е ново артпространство във виенски стил, с всички удобства за литературни прояви, концерти, изложби – независимо от юлските жеги или януарските студове. Международните прояви се приоритет тук. Публиката се докосва до големи имена на изкуството в непосредствена обстановка и има възможност директно да разговаря с тях. Така ще бъде и през тази седмица. Днес от 18,30 ч. ще се осъществи проектът „Творчески терминал България – Израел” по идея на Весела Райчинова – Сели (продуцент, Израел). Вечерта ще бъде с участието на над 20 творци в различни жанрове от двете държави: поети, музиканти, художници. Сред тях ще видим: композиторите доц. Етиен Леви и Кирил Милчев (Норвегия), Асен Милчев (художник), д-р Райна Дамяни (изкуствовед) и писателите проф. Златимир Коларов, Славимир Генчев, Балчо Балчев, Катя Кремзер, Димитрина Кюркчиева, Тодор Костадинов, Лъчезар Лозанов, Марина Матеева и др.

На 13 юли от 18 ч. в Българския културен център ще се съберат почитателите на украинската култура, защото тези дни в България пристигна Виктор Мелник – водещо име в украинската поезия, зам.-председател на Съюза на украинските писатели, превел няколко книги на български поети на украински език. Неговата творческа вечер е озаглавена „Автопортрет в огледала” и е организирана от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, с участието на Захари Иванов (председател на Асоциацията на софийските писатели) и поетите-преводачи Димитър Христов и Бойка Драгомирецкая.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.