Юнкер бяга от социалните медии

Юнкер смята, че ЕК не трябва да се състои от повече от 17 комисари в замяна на сегашните 28.

Бил под постоянен натиск от държавите членки

Би предпочел поста на Туск

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарочно отбягва социалните мрежи, за да не се подвежда по коментарите по негов адрес, включително обвиненията, че е пияница и корумпиран политик. Това става ясно от интервю на Юнкер, дадено за европейското издание на “Политико”.

Пред публика в Брюксел шефът на Еврокомисията е настоял, че видеозаписът от срещата на върха на лидерите на НАТО от миналото лято, на която залита и изглежда пиян, е изваден от контекста на случилото се. “Според мен този тип обиди в пресата (б.р. по адрес на Юнкер в западните медии след инцидента) не са особено желани, особено що се отнася до хората, които са обект на тях.”

Бившият министър-председател на Люксембург също така заявява, че колегата му Доналд Туск, който ръководи заседанията на Съвета на ЕС, върши “работа на парче”, но би предпочел неговата позиция, вместо тази, която заема от 2009 г. насам. Довод за това е постоянният натиск, който са се опитвали да оказват върху него различните държавни и правителствени ръководители на страните от ЕС през годините, в които заема най-отговорния пост в Евросъюза.

По време на разговора Юнкер е настоял, че държавите членки имат високо мнение за приноса на Великобритания към обединена Европа, но нито Съвета, нито Еврокомисията възнамеряват да преразгледат споразумението за Брекзит. Според него британските политици експлоатират темата за възможно предоговаряне на сделката с Брюксел за собствен политически интерес, без реално да предлагат решения.

Коментари

Задължително поле