Юрист и двама лекари се борят за шеф на НЗОК

Три кандидатури в парламента

ГЕРБ-СДС, “Възраждане” и БСП с номинации

Известни в здравните среди лица - един юрист и двама лекари, са кандидатурите, внесени в Народното събрание за нов управител на Националната здравноосигурителна каса, след като в сряда изтече срокът, в който парламентарните групи можеха да правят номинации.

ГЕРБ-СДС са номинирали бившата директорка на Столичната здравна каса Иванка Динева. Тя е юрист, с управленски опит в здравеопазването. Била е подуправител на НЗОК.

От “Възраждане” издигат анестезиолога д-р Тодор Хинов - член на Председателския съвет на Българския лекарски съюз. А БСП предлагат докторът на медицинските науки проф. Жени Стайкова, която е част от системата за общественото здраве. От 1995 г. до 2014 г. е била директор на ХЕИ, РИОКОЗ, РЦЗ и РЗИ в Кърджали. След това става директор на Националния център за обществено здраве и анализи.

Мандатът на управителя на касата изтича на 13 юли. Длъжността временно изпълнява Йорданка Пенкова, след като Петко Салчев беше отстранен през януари.

Тримата номинирани за шефове на касата ще бъдат изслушани на заседание на здравна комисия на 6 юли, а на 12 юли ще е гласуването в зала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве