Омбудсманът обеща помощ на медици, работещи 8 месеца без заплати Българите масово се жалват от дружества монополисти

Отчаяната съпруга Тери Хачър убийствено секси на 55

Ученици от Търговище гостуват в Румъния Ученическият обмен е между българския и румънския едноименни градове

Грета Тунберг е личност на годината на списание „Тайм“

ЕИБ предостави заем от 65 милиона евро на КЦМ за модернизация

Вижте какво прогнозира астрологът Гал Сасон за Годината на металния плъх

Путин кани Тръмп на парада на 9 май US президентът обмисля предложението

Премиерът Борисов ще участва в заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Джошуа започна да хвали Кобрата

Кьосев срещу Ганев. А кой е за волейбола?

Ремонт на ГКПП-Кулата срещу задръстванията, 16 тона унищожен канабис и намален миграционен натиск Това докладваха пред Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и ред на изнесено заседание в Петрич

Фаворити, но само до групите

Премиерът Борисов ще се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел

СЕМ: В програма „Хоризонт“ е спазен плурализмът на гледни точки

Наводнение в Дубай, няма данни за пострадали български граждани Не се съобщава за отложени полети от и до София

Юри Тавание – доносник на ЦРУ

Осем години след изготвянето на секретната грама „информаторът съветник“
продължава да е в София
Посланник Макълдауни прави изричното уточнение в грамата, че самоличността на информатора трябва да остане в пълна тайна

Секретна грама на американското посолство в София, от 26 юни 2009 г. на тогавашния посланик на САЩ у нас Нанси Макълдауни, засекретена от нейния заместник Александър Караянис, показва, че Юри Бюрер Тавание, постоянен съветник по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК в София всъщност е информатор на американското посолство в София (Цялата грама можете да видите ТУК). Оттам доносите му стигат до Централното разузнавателно управление на САЩ, военното разузнаване, министерство на правосъдието на САЩ, ФБР, Държавният секретар на Сащ и посланника на САЩ към ЕС.

Посланник Макълдауни прави изричното уточнение в грамата, че самоличността на информатора трябва да остане в пълна тайна. От документа е видно, че след изписването на Юри Бюрер Тавание е добавен гриф “строго поверително”. От написаното се разбира още, че “съветникът” на ЕК в София не за първи път донася подробности за настроенията на високопоставени представители на държавите членки на ЕС спрямо България. От секретния документ става пределно ясно, че към средата на 2009 г. Тавание е бил противник на прекратяването на мониторинговия механизъм спрямо България и Румъния, което по план е трябвало да се случи в началото на 2010 година.

Грамата на Макълдауни показва, че обект на доноси се оказват както български официални представители, така и тогавашният холандски външен министър и днешен първи заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Пред американските дипломати Юри Бюрер Тавание е изразил възмущение от усилията на тогавашния главен прокурор Борис Велчев и на тогавашния министър по европейските въпроси Гергана Паси мониторингът над страната ни да отпадне, както е било по план – в края на третата година от членството на България в ЕС.

Първият и вторият човек в дипломатическата мисия на САЩ в България в началото на 2009 г. са били сред малцината, които са знаели за намерението на тогавашния холандски първи дипломат Франс Тимерманс – на България и на Румъния да се отнеме правото на глас при вземането на решения в Европейския съюз, както и че предстоящото председателство на Швеция (през втората половина на 2009 г. – бел. ред.) нямало да допусне отпадане на мониторинговия механизъм над двете държави от Балканите в края на годината.

Информаторът Тавание изтъква, че острият тон на мониторинговите доклади и замразяването на европейското финансиране са “работещи” средства за натиск върху българските власти. През 2009 г. Брюксел замрази временно плащанията за България по европейските фондове, за което очевидно е допринесъл именно Юри Тавание.

От коментар на посланик Макълдауни в края на грамата става ясно, че Тавание е силно фрустриран от българските власти, а по време на беседата изразил съжаление за незаслуженото присъединяване на България към Европейския съюз, както и подчертавал, че дълго време след членството на страната ни и това на Румъния европейската общност няма да се разширява.
Броени дни след срещата на Макълдауни с Тавание посланикът на САЩ напуска България, последвана почти незабавно и от заместника си Караянис. Тавание остава.

Осем години след изготвянето на секретната грама “информаторът съветник” продължава да е в София, което обяснява и защо имиджът на страната ни продължава да е толкова негативен както в Брюксел, така и във Вашингтон. Печеливши от присъствието на Тавание в Представителството на ЕК в София се оказват само подсъдими и обвиняеми български олигарси, които са готови да инженерстват дори хибридни партийни коалиции, само и само да не получат справедливо правосъдие от почти унищоженото, благодарение и на усилията на Юри Бюрер Тавание, родно правосъдие.

Но, очевидно, компрометираният с близостта си до обвиняемия олигарх Иво Прокопиев еврочиновник вече усеща, че софийските му доноси са контрапродуктивни и вредят на авторитета на Европейската комисия. Разкритията на „Уикилийкс“ за „двойствената роля“, която официален представител на ЕС е изпълнявал в София, трудно биха останали без последствия и вероятно заради това Тавание вече е започнал да си търси “подходяща” работа в Брюксел.

Изключително важен е съпросът, защо поръчковата медия на олигархията и пощенска кутия за компромати “Биволъ”, спестява „случайно” на българската аудитория доносничеството на Тавание и не разкрива публикацията в WikiLeaks („Уикилийкс“)?

 

Профилът на информатора

41-tavanie3

 

Холандецът Юри Бюрер Тавание, който още от студентската скамейка в Университета в Амстердам не крие своята неприязън към историческото минало на Източна Европа и особено към Русия, от средата на 2008 г. е назначен за съветник по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) на Европейската комисия в София.

С установяването си в България през 2001 г. Тавание започва активно да сътрудничи с изграждащите се по това време структури от неправителствени организации, финансирани през фондовете на ментора на неолибералния американски модел за света – мултимилиардерът Джордж Сорос. Тавание смесва професионалния живот с личния. През 2004 г. сключва брак с журналистка от кръга на прясно забогателия по това време наследник на кръга “Агнешките главички” разградски издател и бъдещ (обвиняем) олигарх – Иво Прокопиев. Едва ли е случаен фактът, че съпругата на Юри Тавание – Яна, напуска седмичника за поръчкова журналистика “Капитал”, за да стане част от Българския хелзинкски комитет и личен съветник на председателя Красимир Кънев. И, ако семейство Тавание е активен защитник на правото на съвместното съжителство между еднополови и на легализирането на хомосексуалните бракове, двамата не успяват да опазят собствения си.

Професионалният път на разделеното семейство Тавание – да служи на общи кукловоди, продължава и до днес. Яна Йорданова-Бюрер Тавание работи в неправителствена организация, която се е заела да пропагандира дейностите и да чисти имиджа на Фондация “Америка за България”, компрометирала се заради финансирането на поръчкови медии и зависими от олигарси и политици НПО-та. А Юри Тавание пък активно съдейства на въпросните олигарси и техните марионетки да останат недосегаеми от правосъдието, а България да продължи да бъде третирана като “втора категория” членка на ЕС посредством отказа за присъединяването на страната към Шенген и продължаващия унизителен мониторингов механизъм. Той бе наложен над България и Румъния, с присъединяването на двете държави към Европейския съюз през 2007 г., и трябваше да е с продължителност от три години. Факт е, че преди десет години организираната престъпност все още се чувстваше далеч по-недосегаема, а поръчковите убийства не спираха. Въпреки очевидния напредък вече десета година София и Букурещ са подложени на унизителни проверки и назидателни доклади, формално идващи от Брюксел, а реално списвани от марионетки на местни олигархични мрежи, служещи от своя страна като инструмент за преследване на геостратегическите цели на чужди за ЕС държави, служби и интереси.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (29)

 1. Холандците са много комплексирани хора и повечето от тях, мразят страната ни. По отношение източна Европа са по екзалтирани от гестаповци.

  1. Те са като съотечествениците ни от Елин Пелин. Сигурно и ти си оттам

   1. Не идиoте безрoден, докато елинпелинци си пазят своето, урoдливото хoландско гoведо ходи да прави мръсотия на другите. Панимайш олигoфрен прoст?!

 2. Прочетох грамата – пишеше неща, които и ние знаем и от които се оплакваме – как институциите ни само се опитват да се „докарат“в докладите, а не правят нищо съществено за реформи. Пишеше, че Тавание е силно фрустриран от това , както и холандците, и все повече европейски страни. Не виждам какво толкова ни е повредил с това.

  1. Щот си подлога, свикнала другите да те ползват като такава, затуй го смяташ за нормално… панимайш?!

 3. Mnogo gnusni i protivni hora sa nezavisimo ot pol i vyzrast sreshtnah stotici ot tiah syzdavat diskonfort i negativizym oshte s poiavata si – zlobno i gadno pleme

 4. Тези хора приличат на червеите дървояди. Унищожават безкомпромисно хранителната среда.
  Борбата с тях трябва да бъде не по-малко жестока.
  Това „Америка за България“, разни НеПеОта, протестъри, еколози, Прокопиевци, Къневци, Василевци, Куневици и вие знаете цялата сган която като анаконда се е намотала около тялото на България в трудово-възпитателни лагери – далеко и на дълго. И ако може и прохладно.

 5. Заблудени ли сте, увредени ли сте или мозъците ви са закърнели? Я използвайте малко сивото си вещество, преди да говорите каквото ВИ КАЖАТ.
  Първо, соросоидите са хора, които вземат стипендии от САЩ. Защо соросоидите са толкова мразени, въпреки че са зивън властта, а приватизаторите и усвоителите на еврофондовете са облагодетелствани в обществото? Ами запитайте се малко.
  Второ, не знам този агент ли е , не е ли- но той казва истината за действителността в България и не разбирам след като човека работи в наш интерес и говори верни неща, които не изнася на институциите, толкова ли сте затъпели, та сте чак изкуфели.

  1. само олигoфpен с кaпаци би казал, че този говoри в интерес на България… Ти чул ли си холандец да говори за корyпцията в холандия, където заподозрените в конфликт на интереси ги издигат за министри; прокyратурата сключва сделки с наркотрафиканти и и връща милиони, а министърът дава съвети как да се попречи на възникналото следствие и премиерът се опитва да потули това и да въздейства на следствието срещу зам министър пeдофил?
   аман от овце!

   1. извинявай, ама ти що си мислиш, че си България? Според българите човекът е прав. Точка!

    1. хахаха, и затова всички ще се държат с тези които го смятат за прав като овце…

  2. „Първо, соросоидите са хора, които вземат стипендии от САЩ. Защо соросоидите са толкова мразени, въпреки че са зивън властта, а приватизаторите и усвоителите на еврофондовете са облагодетелствани в обществото?“

   Медиите на приватизатора Прокопиев от години се финансират с милиони от Америка за България. Този олигарх и една дружинка НПО грантополучатели докараха на времето мутрата ББ на власт, като предварително го червосаха и напудриха пред чуждата публика. И той слушка – „кучи син, но наш кучи син“.

 6. Прочетох грамата и никъде човекyt не обижда българите като народ, макар че те заслужават, обижда крадливите и нечовешки институции.

 7. На управляващите им се иска никой да не ги контролира. Не виждам какво лошо е казал човека.

  1. казал е, че си дива проста овца от балканското стадо, която трябва да бъде доена и стригана… което си е и самата истина….

   1. Пр.о.стак. Не се учудвам. Да си чувал случайно, че когато човек обижда и ругае в спор е израз на безсилие, а да и на нежелание да чуе нещо. Те досега като че ли не стрижеха всички, намери се някой дето иска да остриже вълците и те започнаха да обиждат овцете си. Пр.оста.к си. Не те обиждам.

    1. сори, но аз казвам истината… обективната. това, че за някого е горчива, не значи, че не трябва да я казвам.

   2. Прав си. Овца съм, защото позволявам мръсен простак като теб да се дътжи с мен като овца. А той да е България!

    1. не аз се държа с теб като oвца… ти сама си го правиш и даже не го усещаш. какво друго очакваш да ти кажа?!

     1. Поредния тарикат с биволски поглед и мр.ъс.нa уста. Овцата е хубаво животно бе тарикат! Дава вълна, мляко, а вълците като теб са само едни паразити. Я не обиждай трудолюбивите животни бе ! По-добре овца, отколкото някой безполезен паразит.

 8. Аз също не виждам какво лошо е казал човекът! Не само това ами той е помагал на България! Разбрал е, че няма как сами да излезем от блатото и е опитвал да накара великите сили да ни извадят оттам! Аз виждам втози човек образът на Васил Левски и на Христо Ботев! Даже не само това а много повече! Такива радетели за българския народ са бъдещето на нашата свидна родина! Да живей г-н Тавание! Трябват ни повече като него! Той е знамето на новото българско възрождение! Слава!

  1. помага на овцата в теб да си мисли, че ще дойде овчарят с гегата да въдвори ред, а не да я остриже…

 9. Защитавайки този изрод Твание,половината чатаджии показват колко са прости или са на хранилката.

  1. Къде видя, че е изрод, „Моркия“? От тимаджийска Варна ли си или защитаваш дебелата жаба Цициров?

 10. А теб ли да защитавам бе? Дето гледаш на мен като на овца? Прав е човека – вълци сте!

 11. Ами евреин е Таванието, какво добро да очакваме от него? На янките българомразци им трябват на важни позиции в Бг като добавка към предателите от български произход.

 12. Фактът , че горните соросоиди защитават Тавание и фактът , че е доносник на ЦРУ , говорят сами за себе си – той БОКЛУК , и те абсолютни БОКЛУЦИ ! Също като другият БОКЛУК – френският посланик – как беше – Кабана =колиба , още – 3 години след влизането ни в ЕС е трябвало да сме в шенгенската зона – още не сме , защото педерастите от Холандия като Тавание и тогавашният холандски външен министър и днешен първи заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс ни мразят . Горните коментиращи боклуци на какво основание определят , че тия ненормалници , педерасти , са по-добри от нас и имат право да определят съдбата ни като държава ? Холандия , колкото и да е богата , е населена с ненормалници – официална педерастия и лесбийство , официална проституция , еднополови бракове , гадове , които мразят от рождението си всички славяни , респективно всички българи – това е Холандия , и не само – целият Бенелюкс ни мрази , французите също …

 13. Още по темата – жена му на Тавание , българката , на която приличат по манталитет и й съчувстват горните коментиращи БОКЛУЦИ – е , тая Яна Йорданова , може да послужи като пример за български БОКЛУК . От горните коментатори , които не са соросоиди или храненици на „Америка за България/Америка“ – всички сме против националните предатели от БХК – НПО , което е антибългарска банда , храненик и защитник на чужди , небългарски интереси . Каквито и да са ни недостатъците , недопустимо е чужди БОКЛУЦИ да се бъркат в нашите вътрешни и външни дела , а още по-гадно е наши предатели да одобряват публично това вмешателство . От горната информация за сетен път се показва и мръснишката роля на официален Вашингтон – явно не само в България – практика отработена до съвършенство от около век . Посланичката Нанси Макълдауни се е опитала да прикрие доносника на ЦРУ – защо ? – нали всички американски действия по отношение на България са добронамерени ?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.