Ядигер Педгаш: За лечението с плодове на доктор Емилова научих в Катманду

Здравето и младежкият дух могат да се постигнат лесно, убедена е жената

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Ядигер била сериозен любител на животинските храни. Млечни продукти комбинирала с тестени лакомства, често на семейната трапеза имали пилешко. Килограмите все отказвали да влязат в норма, често се чувствала отпаднала и се оставяла на пристъпи на безразличие.

Кръвното налягане на Ядигер било високо и това я притеснявало като неизбежна лоша прогноза за бъдещето. На 56 години майка є получила инсулт заради високо кръвно и над 4 години прекарала в кома. За Ядигер било истинско изпитание, но и сериозен повод да се замисли за промяна в полза на здравето си.

Вече била пенсионирана и разполагала с време за себе си. Убедена е, че го е употребила по възможно най-добрия начин, попадайки в медицинския център на д-р Емилова. За българската лекарка научила в далечен Непал. Там посетила манастир в Катманду, където заедно с други хора полагала грижи за деца с трудни съдби. Една от жените, с които се запознала, є разказала за невероятните резултати на програмата с плодове, чай и мед.
Ядигер се заела да разучи подробности. Оказало се, че приятелки в родната є Турция също знаят за плодолечението. Информация търсила и в Германия, където от 37 години живее със семейството си. Дипломиран икономист е, занимавала се с преподавателска дейност.

Казва, че подобни програми като на д-р Емилова открила в Австрия и в турския град Бодрум. Клиниката в Бодрум посетила, но твърди, че направеното от българската лекарка многократно превъзхожда като организация, медицинско ниво и отношение към пациентите. Освен всичко останало и цените в Бодрум били много високи.

При Емилова печалбата не е определяща, на първо място са пациентите и грижата за тях, е мнението на Ядигер. Още с първото си идване в медицинския център през май 2019 г. тя веднага получила усещане, че е на точното място и без колебание започнала 20- дневно гладуване. Спомня си, че до третия ден имала леко главоболие, без други неразположения.

В медицинския център є установили завишен лош холестерол и уголемен и омазнен черен дроб. Много бързо изследванията влезли в норма, стабилизирало се кръвното налягане, и то без медикаменти. Жената редовно изминавала големи разстояния пеш и с удоволствие участвала във всички препоръчани дневни занимания по преценка на медицинския екип. Отшумели и болките в кръста от дископатия, появила се година преди първото идване на Ядигер в центъра.

10-дневното захранване след гладуването направила у дома си точно по схемата на д-р Емилова. Казва, че всъщност цели 6 месеца минали като захранване- изключила напълно млечните и месни храни, със съпруга є консумирали много плодове и зеленчуци, бобови храни, ядки, салати, рядко риба. Сред любимите ястия са патладжанът и червената леща. Ядигер харесва много и смокините. Двете дъщери също проявили интерес към програмата и всеотдайно подкрепят майка си в грижата й за здравето.

Стриктното природосъобразно хранене Ядигер нарушила с прием на месо. Веднага се почувствала зле и си дала сметка, че е време за нова среща с д-р Емилова. През юни т. г. пристига в курорта “Св. Св. Константин и Елена” за втора 20-дневна програма под лекарски контрол, този път заедно с приятелка, също проявила интерес към програмата.

Щастлива е, че се усеща лека и подвижна, събужда се с настроение, не пие хапчета и тежи 61 кг при ръст 158 см. С плодолечението се е избавила от упорит запек, измъчвал я продължително време.

Много подмладена е и заедно със съпруга са планирали да отидат и на Боровец, където медицинския център работи през летните месеци. Според д-р Емилова все повече пациенти избират да комбинират лечение и почивка, редувайки море и планина, защото този вариант е доказал през годините отличните си ефекти за здравето - и при възрастни, и при деца.

Ядигер е силно впечатлена от атмосферата на внимание и съпричасност в медицинския център. За пръв път є се случва лекарите и целият екип да изслушват загрижено споделеното за състоянието и промените през всеки ден от лечението. Денонощният достъп до лекар и подробните лабораторни и инструментални изследвания са нещото, което поставя центъра на изключително ниво.

Чувствам се като сред много близки хора, споделя Ядигер. Докато са семейно на Боровец, тя и съпругът є имат годишнина от сватбата, а жената отбелязва и рожден ден. За пръв път в средата на много нови приятели и съмишленици, но не и за последен, тъй като планират още много посещения при д-р Емилова. Тя е толкова сърдечен и завладяващ човек, че си струва само заради нея да научиш български, казва Ядигер. Вече разбира някои думи, но най-уверено засега произнася здраве. И го пожелава на всички, независимо от коя точка на света идват при българската лекарка.

Рецепта на главен готвач Илия Илиев

Патладжан с тофу

Продукти:
1 средно голям патладжан, за предпочитане бял,
50 г. тофу,
50 г. сурово кашу,
100 г. овесени ядки,
100 мл вода,
1/2 скилидка чесън,
3-4 стръка магданоз,
по 1 щипка морска или хималайска сол, червен пипер и чубрица.

Приготовление: Изпичаме патладжана на котлон или скара. За 30 мин. го оставяме в подходяща купа с капак. Обелваме и заедно със солта, подправките, магданоза, чесъна и 2-3 суп. лъж. от овесените ядки намачк­ваме добре и разбъркваме.

От получената смес поставяме във форми за мъфини, като в средите им оставяме празно място. Запълваме ги с настърганото тофу. В блендер смиламе кашуто, останалите овесени ядки и водата и със сместа покриваме с помощта на лъжица патладжанените мъфини. Печем ги на 180 градуса за 20- 25 мин.

Рецепта на сътрудник Пламен Иванов

Фреш от портокал и ягоди

Продукти: 300 мл сок от портокали, 8-10 бр. ягоди, 1 резен авокадо, 1 суп. лъж. ленено семе (смляно в кафемелачка).
Приготовление: Всички съставки се блендират до получаване на гладка смес.

Коментари

Задължително поле