Янаки Стоилов: Засега няма да бъде закрит нито един районен съд

"Няма да бъде закрит нито един районен съд към момента", заяви пред журналисти министърът на правосъдието Янаки Стоилов в Ловеч, след като присъства на дискусия по темата за нова съдебна карта с магистрати и представители на професионални организации от региона.

По думите му трябва да има консултации с широк кръг организации и да не се пристъпва към реализация на един или друг вариант на съдебната карта, без се отчетат всички фактори, а не само тези, които пряко засягат дейността на съдилищата.

"Препоръчах да се проведат такива срещи и по места, след като инициирах обсъждането преди няколко дни и в София на една представителна дискусия, която ясно показа отношението на различните юридически професии. Този диалог е трябвало да започне по-рано, тъй като това решение не е само в правомощията на Висшия съдебен съвет /ВСС/, прави се съгласувано с министъра на правосъдието и правителството. Не може да се осъществи и защото опира до съществени промени в законодателството", каза Стоилов.

Според него засега целта е постигната - да не се отива към решения, които в редица случаи биха се отразили неблагоприятно върху достъпа и ефективността на правосъдието. Той добави, че ще бъде предоставен обобщен анализ на следващия парламент, който по-нататък трябва да продължи темата.

По думите му решенията не трябва да са еднозначни за всички общини, защото има районни съдилища, които трябва да се запазят, а при други, които не отговарят на всички изисквания, да се мисли за промяна.

Правосъдният министър заяви още, че е добре какъвто и модел да се приеме, да бъде въведен пилотно в две-три области, съобразно със законодателството, след определен период от време да се оценят предимствата и недостатъците и да бъде окончателно завършен. Препоръчва да се проследи и какъв ще бъде резултатът от преструктурирането на прокуратурата.

Янаки Стоилов посочи, че подобна дискусия като днешната в Ловеч предстои следващата седмица в Пловдив.

Той каза още, че още не е получил анализа на дейността от специализираната прокуратура.

Министърът на правосъдието тази сутрин е посетил и ловешкия затвор. "Опитваме се в краткото време, с което разполагаме, да реагираме на най-проблемните области. Една от тях е с местата за лишаване от свобода. Затворът в Ловеч е един от най-големите, но и от тези, които функционират добре. Няма тежки проблеми, извън тези, които са въпрос на централно вземане на решения, например скъпите продукти в лавката", добави министърът.

Той ще присъства на откриването на новата сграда на административния съд във Велико Търново, а в 14.30 часа ще участва в конференция на тема "30 години от приемането на Конституцията - между намеренията на създателите и реалното действие".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право