Яна Якимова - ИКЕАлна жена

Всеки поне веднъж е чувал историята как от кибритените кутии, които още от седемгодишна възраст създателят на шведския гигант Икеа Ингвар Кампрад продавал, изградил бизнес за милиарди. Икеа е марка, която надали може да бъде непозната за някого в Европа, а може би най-известна я правят хората, които стоят зад нея. Яна Якимова е един от тях. Преди месеци тя стана управител на магазина на Икеа в София, точно там, откъдето е тръгнала преди 10 години.

Отворете си СВ-то и пребройте от колко години работите във вашата служба. Малцина ще се похвалят с двуцифрено число. Яна е от хората, които с гордост си показват автобиографията. Тя започва работа в Икеа още с откриването на първия физически магазин на шведския бранд в България през 2011 г., поемайки управлението на отдел “Връзки с клиенти” от 2010 г. От 2013 г. ръководи отдел “Продажби” в продължение на 6 години, до назначаването й като заместник-управител на магазин ИКЕА в София през 2019 г.

Преди това тя е заемала мениджърски позиции в сектора на туризма и обслужването на клиенти. Придобитата магистърска степен по Икономика на туризма в УНСС София, както и множеството корпоративни обучения спомагат за усъвършенстването й в сферата на обслужването, продажбите и управлението на екипи.

“Помня, че бъдещото ми работно място беше само изкоп и ми трябваше много въображение, за да си представя как ще изглежда магазинът. Още пазя на бюрото си паметния камък с плочка “Първа копка 3 юни 2010 г.” Това е моят първи спомен от Икеа”, споделя Яна за “Труд” как е минал първият й работен ден.

Но професионалният й път започва от преди 18 години, в петзвезден софийски хотел, където се научила да взима ръководни решения от раз. “Истината е, че отдавна бях фен на Икеа, още преди да отвори първия магазин в България. Следях развитието на компанията в световен мащаб и когато обявиха позиционирането си на българския пазар, бях изключително ентусиазирана при мисълта, че мога да стана част от семейството. Точно това се случи - поех ръководството на един от екипите, които реализираха проекта по отварянето на първия магазин”, допълва Якимова.

“Това беше преди цели 10 години, но много ясно си спомням вълнението и усърдния труд до последната минута. Тогава осъзнах, че съм попаднала на правилното за мен място”.

Вдъхновяват я процесите - разнообразни и много динамични. Общото разбиране за големите корпорации е тромава йерархична структура, но това в семейството на шведския гигант го нямало. Въпреки, че звучи като клише, допълва Яна, екипът им наистина се счита за едно семейство и като такова си имат безкрайно доверие. “Всеки е въвлечен, всеки има роля и тя не е по-малко важна от тази на останалите. Това ме вдъхновява в компанията - идеята, че съм рамо до рамо с хора, които разчитат на мен”. Като ръководител за нея е важна добрата координация между екипите при разпределянето и реализирането на работните задачи. Ако има възможност, би променила присъствието на дигиталните устройства в бизнеса, в които вижда голям потенциал за промяна в пресечната точка при срещата с потребителите.

Яна споделя, че на работа държи най-много на прекия си ръководител - човекът, на когото дължи и най-много. Вдъхновение черпи от хората, тъй като ежедневната й работа е свързана с непрекъснато общуване, което пък я научило да живее на бързи обороти и лесно да се приспособява. “Няма да крия, че това, което силно ме мотивира, са резултатите, облечени в цифри”, споделя Яна.

Разбира се, има моменти, в които обича да е сама, отдавайки се на тишината, най-често в нашите географски ширини. Пожелава си след 10 години да прави нещо различно, дори ако работи за същия бранд, защото динамиката я зарежда.

 

Внася ред 

“Едва ли някога ще забравя първия работен ден на Яна - дойде на работа официално облечена и тутакси внесе ред в иначе лежерния работен процес. По време на обучението ни в магазина в Солун споделяхме квартира, където неведнъж се изяви като добър кулинар с фамозно ризото с морски дарове.” 

Мая Велянова, колежка

 

Педантичен организатор 

“Педантичен организатор - винаги съм се възхищавала на работното й място, което е отражение на вътрешния й ред. На бюрото на Яна няма да намерите нито един некласиран документ, листче, или нещо излишно. То е почти празно и всичко е подравнено под конец, за разлика от моето, на което винаги цари творчески хаос.”

Йоана Цонева, колежка

 

Винаги ме изненадва

“Яна винаги ме изненадва със способността си да се променя. Мислех си, че я познава добре след години работа в един екип и че обичайно бих я срещнала на почивка в някой спа хотел. Изненадата ми беше голяма, когато я срещнах на пътеката за Мальовица с туристически обувки и раница на гърба.”

Бистра Божикова, колежка

 

Добър ръководител

“Магазинът в София винаги е добре подреден, винаги намирам това, от което имам нужда, личи си, че тук ръководи жена с тежка ръка. Аз съм редовен клиент на магазина и го предпочитам, когато имам нужда от някое интериорно решение”. Това сподели за нас Ива Минкова, софиянка, която пазаруваше вчера в софийския клон на Икеа. “Служителите са винаги любезни, дори и в натоварен ден като събота, което показва, че харесват работата си.

Ива Минкова, редовен клиент на магазина в София

Любимият й продукт от магазина е възглавница

“За мен уютът на дома е най-важен и той винаги е бил личен приоритет. Хората и енергията са отговорни за това така ценно чувство на спокойствие вкъщи. Домашното пространство трябва да бъде място за отмора и почивка, но и място, където да бъдеш себе си. Става ли въпрос за материалното отражение на дома обаче, то няма какво да ме направи по-щастлива от една мека възглавница. Още като малка заспивах със задачите по математика в леглото, но за щастие вече заспивам с приятна книга. И това е мой любим ритуал. За мен комфортният и достатъчен сън е нещо изключително важно и всички, които ме познават ще го потвърдят”.

Коментари

Задължително поле