Янка Такева: Шефът на КНСБ ме заплашва. Пламен Димитров: В отпуск съм

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заплашвал председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, защото тя искала промени в учебния план и програма при подготовката на бъдещите учители в педагогическите факултети. Това твърди Такева в интервю за "Фокус".

Пред "Труд" Пламен Димитров отказа коментар, защото е в лятната си отпуска.

Такева каза, че е водила неистова война с университетите с педагогически факултети и подготвят учители да си променят учебните планове и програми, които са от 1997 година.

„Тяхното нахалство стигна до там, че ме викаха при президента на КНСБ Пламен Димитров да ме заплашват заради това защо искам промяна на учебните планове и програми за бъдещите учители. Представяте ли си колко консерватизъм и колко некоректност и непочтеност е това, защото на нас тези учители, които ги подготвят по старите учебни планове, не са ни нужни в средното образование. Нужен ни е другият учител, който ще се подготви за утрешното образование”, подчерта Такева. Според нея той трябва да се подготви така, че да владее чужди езици да борави с дигиталните и информационни технологии.

„Освен това трябва да бъде подготвен по гражданско образование, както и да работи в мултикултурна среда и по съвременните методи, така че да може да общува с днешните деца. Тоест да изучава и повече психология и то възрастова. Но верни на статуквото във висшето училище, много трудно човек, излизайки от висшето училище, може да бъде годен за системата на средното образование”, каза още Янка Такева.

Коментари

Задължително поле