Япония и Китай подновяват икономическите преговори

Китай и Япония подновиха икономическите преговори на високо равнище след пауза от близо осем години в знак на подобрение в техните често хладни отношения, предаде Асошиейтед прес.

Японско-китайският диалог се проведе в Токио за първи път от август 2010 година. Китай и Япония бяха представени от външните министри Ван И и Таро Коно. Това е първото посещение на китайски външен министър в Япония за провеждане на двустранни разговори от 2009 година.

Днес двамата министри ще съпредседателстват икономическа среща на високо равнище.

На преден план в разговорите между китайските и японските официални лица се обсъждат възможностите за икономическо сътрудничество, включващо търговия и инвестиции, предаде агенция Киодо.

Китайският външен министър заяви, че Китай се надява да задълбочи диалога с Япония, включително чрез мащабния инфраструктурен проект на Пекин "Един пояс, един път".

Двете най-големи азиатски икономики имат причина да си сътрудничат, тъй като са изправени пред решението на американския президент Доналд Тръмп за въвеждане на вносни мита за техните страни и неговите искания да отворят повече пазарите си за американския износ, отбелязва АП.

Японският премиер Шинзо Абе ще се срещне тази седмица с Тръмп в САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия