Японският император се показа за последен път официално пред публика

Снимка: Архив

Императорът на Япония Акихито и императрица Митико за последен път се оказаха официално пред публика в качеството на царстваща двойка преди предстоящото на 30 април слизане на монарха от престола. Те участваха в състоялата се в Токио церемония по награждаване на активистите в защита на околната среда и учени, постигнали сериозни резултати в изучаването на живата природа, съобщава телевизионният канал NHK

До края на месеца 85-годишният император и 84-годишната императрица ще си почиват в своя дворцов комплекс в центъра на Токио.

На 30 април те ще се отрекат от престола на официална церемония именно там. На нея ще присъстват ръководителите на трите клона на властта – правителството, парламента и Върховния съд – императорът ще произнесе прощална реч.

Очаква се на церемонията от името на жителите на Япония да се изкаже и премиера Шиндзо Абе. На следващия ден – 1 май – в Токио ще се състои официалната церемония по коронацията на 59-годишния старши син на Акихито, сегашният престолонаследник Нарухито.

Император Акихито обяви намеренията си да се откаже от престола във връзка с преклонната си възраст през лятото на 2016 година.

Императорът на Япония изпълнява само церемониални функции, той има статут на символ на държавата и единството на народа.

Коментари

Задължително поле